Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > doelgroepregister versus kandidaatverkenner banenafspraak
Nieuws
doelgroepregister versus kandidaatverkenner banenafspraak
tt
704312

Elke wajonger met arbeidsvermogen staat, of hij/zij dat wil of niet, in het doelgroepregister. Werkgevers kunnen met behulp van het BSN nummer van de persoon kijken of de persoon is opgenomen in het doelgroepregister.
Maar werkgevers willen graag kunnen "snuffelen" daarom is er de kandidaatverkenner banenafspraak gemaakt.
In deze kandidaatverkenner staan geanonimiseerde profielen van mensen met daarin bv opleidingsniveau, affiniteiten, reistafstand beschikbaarheid ed. (Dus van mensen die vallen onder het doelgroepregister.)
Een werkgever kan in deze kandidaatverkenner "snuffelen", profielen bewaren en informatie over de kandidaat opvragen bij het werkgeversservicepunt.
Een kandidaat moet altijd instemmen met het verzoek om voorgesteld te worden aan de werkgever. (dat kan je op 2 manieren interpreteren. De eerste is dat een kandidaat altijd toestemming moet geven voordat het werkgeversservicepunt info mag doorgeven,( ik vermoed dat dat bedoeld wordt maar bevestiging is welkom;-)), de tweede is dat een kandidaat geen keus heeft en moet instemmen met voorgesteld worden).

Uit de info die ik heb kunnen vinden is het mij niet duidelijk of een wajonger die in het doelgroepregister staat door uwv standaard in de kandidaatverkenner banenafspraak wordt gezet, of dat de wajonger die in het doelgroepregister staat daar zelf (ik wil dat wel/niet) voor kan kiezen?
Dus ook op deze vraag zou ik graag een antwoord van het uwv zien.

http://www.oval.nl/nieuws-en-publicaties/kandidaatverkenner-baanafspraak...

http://www.samenvoordeklant.nl/sites/default/files/bestandsbijlage/infos...

Pagina's

Onderwerp gesloten

Bericht 1 van 2

Beste tt,

Ik kan me goed voorstellen dat je hier duidelijkheid over wilt.

Welke mensen zijn zichtbaar in de kandidatenverkenner?
In ieder geval alle klanten van UWV die onder de doelgroep Banenafspraak vallen.
Dus iedereen met Oude Wajong en Wajong2010 met arbeidsvermogen.

Daarnaast kunnen ook gemeenten hun klanten uit de doelgroep Banenafspraak aan de kandidatenverkenner toevoegen.
Sommige gemeenten zijn hier al druk mee bezig, anderen nog niet.

In jouw bericht proef ik ook bezorgdheid over welke gegevens er inzichtelijk zijn.

Alleen werkgevers met een profiel op werk.nl hebben toegang tot de kandidatenverkenner.
Bovendien zijn de gegevens niet terug te leiden tot een persoon. 

Lees verder in deel 2

Laatst gewijzigd op: 07 november 2016 15:58

Bericht 2 van 2

Wil een werkgever in contact komen met iemand uit de kandidatenverkenner?Dan moet de klant daarvoor toestemming geven.

Dit loopt via UWV, nooit direct tussen werkgever en kandidaat.

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webcare Team

Hallo Stella,

Dank je voor het antwoord maar voor mij zijn er nog altijd een aantal onduidelijkheden.

Ik begrijp uit je antwoord dat het uwv van elke wajonger met arbeidsvermogen een geanonimiseerd profiel in de kandidatenverkenner zet. (dat anonieme was me al duidelijk;-)

Maar wordt de wajonger hierover van te voren op de hoogte gesteld? Wordt er met de wajonger overlegd over welke gegevens wel/niet in het profiel van de wajonger worden opgenomen, welke gegevens de wajonger er wel/niet in wil hebben, is daar enige inspraak over?
Of zet het uwv het profiel, een beetje cru gezegd, achter de rug van de wajonger om in de kandidatenverkenner en bepaalt het uwv wat er in het profiel komt te staan en komt de wajonger daar pas achter als het uwv contact met hem/haar opneemt omdat het uwv toestemming van de wajonger (door jou de klant genoemd) nodig heeft als een werkgever interesse heeft?

Laatst gewijzigd op: 07 november 2016 16:45

Ik vermoed dat er niet overlegd wordt. Onze zoon, met arbeidsvermogen zoals je weet, behoort uiteraard bij die doelgroep. Ik wist zelf niet eens van het begrip kandidatenverkenner en schrik daar eigenlijk van. Waarom wordt daar niet over gecorrespondeerd?

Ik vermoed dat er niet overlegd wordt. Onze zoon, met arbeidsvermogen zoals je weet, behoort uiteraard bij die doelgroep. Ik wist zelf niet eens van het begrip kandidatenverkenner en schrik daar eigenlijk van. Waarom wordt daar niet over gecorrespondeerd?

@ Ria ik ben door (opnieuw) stom toeval hierop gestuit en had er ook nog nooit van gehoord. Terwijl dit voor werkgevers al een werkend snuffelplatform is!
Bij de invoering van de p-wet is afgesproken dat wajongers met arbeidsvermogen alleen in het doelgroepregister worden gezet en dat werkgevers daar alleen met een bsn nummer kunnen controleren of iemand tot de doelgroep behoort. Verder kan het uwv iemand wettelijk gezien verplichten om een account aan te maken op werk.nl maar dan beslist de persoon zelf wat daarin komt te staan EN of het zichtbaar mag zijn dat iemand tot de banenafspraak groep behoort.

Nu heeft uwv blijkbaar zelf nog een extra platform gemaakt waarin, weliswaar met anonieme profielen maar toch, werkgevers kunnen "snuffelen".
En ja de wajonger moet toestemming geven voordat een werkgever meer info (geen anonieme info) over de persoon kan krijgen maar hoeveel keus heeft bv een nwajonger met een arbeidsverplichting daarin?
Netjes gezegd I'm not amused...

Laatst gewijzigd op: 08 november 2016 17:10

Jemig, tt, als we jou toch niet hadden...
Ik vermoed weinig keus. Ik schaar me aan jouw zijde en ben ook zeker not amused. Hoe is het nu mogelijk dat de betreffende doelgroep daar totaal geen weet van heeft?

Laatst gewijzigd op: 08 november 2016 17:20

Hai tt,

Ik begrijp dat je nog aanvullende informatie wilt hebben over de gegevens die van de Wajonger in de Kandidatenverkenner worden opgenomen.

Alle mensen met een Wajonguitkering die in het doelgroepregister staan, worden opgenomen in de kandidatenverkenner. Hierin worden geen persoonlijke gegevens opgenomen. Zo kan niemand weten om welke kandidaat het gaat.  Het is zo anoniem, dat vooraf niet overlegd hoeft te worden  wat er in de kandidatenverkenner komt. De gegevens komen voort uit het gesprek dat je met UWV hebt gehad.

Heb je Wajong en arbeidsvermogen? Dan kun je er dus vanuit gaan dat je in de Kandidatenverkenner bent opgenomen. Dit wordt niet met je overlegd.

1/2

Laatst gewijzigd op: 08 november 2016 17:28

2/2

Als de werkgever contact wil hebben met een kandidaat, neemt UWV eerst contact opnemen met jou op. De adviseur werk/ werkgeversdienstverlening vraagt of de werkgever contact met je mag opnemen.

Een werkgever neemt nooit direct contact op, en ontvangt altijd een professionele toelichting over een kandidaat.

Als je als Wajonger arbeidsvermogen hebt,  stelt UWV alles in het werk om vraag en aanbod van werk bij elkaar te brengen.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Zoals ik hierboven al heb aangegeven I'm not amused. En het antwoord van het uwv dat er niet overlegd hoeft te worden (m.a.w. er wordt niet overlegd wij bepalen wat erin komt te staan), en dat er alleen toestemming gevraagd wordt voor het contact opnemen door werkgever met klant maar dat de werkgever ALTIJD een professionele toelichting over een kandidaat ontvangt (hoezo anoniem als een werkgever om info vraagt ) maakt dat ik nog meer not amused ben.
Maar voor nu is het beter dat ik even mijn mond ga houden...

Pagina's


Onderwerp gesloten
Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!