Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Mijn ziekte of beperking
CVS en Wajong
Dennis95
300912

Hallo iedereen!

Sinds eind 2010 is bij mij het Chronisch Vermoeidheid Syndroom begonnen op een laag tempo. Ik heb het tot 2013 vol kunnen houden om het VMBO diploma te behalen maar tijdens de MBO opleiding begon CVS langzaam mijn tol te eisen. Desondanks heb ik door gezet en heb ik langer over mijn MBO opleiding gedaan om een MBO2 diploma te behalen.

Maar ik moest doorzetten en heb ik nog drie jaar gewerkt totdat een jonger iemand mij aansprak dat er ook zoiets als Wajong bestaat.. sinds afgelopen jaar raakte ik dan ook mijn baan kwijt en heeft CVS volledig grip op mijn leven gekregen. Ik krijg nog maar kleine stukjes van de dag mee, maar het spaargeld raakt ook ooit een keer op.

De Wajong was afgewezen afgelopen oktober, de arbo en keuringsarts vonden dat ik nog voor 50% kon werken met banenafspraak. Maar tijdens de beoordeling van Wajong is een fout geschreven en heb ik meteen bezwaar ingediend.

Komende week mag ik mijn bezwaar toelichten. Is CVS dan nog een taboe bij UWV of ligt dat aan mij? Ik ben in ieder geval trots erop dat ik ondanks tien jaar CVS het maximum eruit heb kunnen halen.

Groet,

Beste Dennis,

Of het taboe is? Daar weet ik geen antwoord op

Wel weet ik voor de rest: Dat je normaal gesproken (met hetgeen wat ik heb, namelijk Lichteverstandelijke beperking) normaal daarvoor alleen al Wajong kon verkrijgen, het doet mij dan vaak ook wel veel pijn en verdriet, wanneer mensen dan denken, dat ik dat niet heb, of mensen zeggen: Dan hoor je Wajong te hebben
Maar tegenwoordig dus niet meer

Hoi Dennis,

Wat ik weet, is dat je functionele mogelijkheden voor werk zijn onderzocht, en men heeft bedacht dat die er - dan wel beperkt - toch zijn. Als je een wajong 2015 hebt aangevraagd, moet je volledig en duurzaam ao zijn.

Dus ik denk dat niet zozeer je CVS het probleem is of een taboe. Meestal zijn er nog wel wat functionele mogelijkheden en dan val je niet meer onder deze wajong.

Ik denk dat vrijwel geen aandoening (of aandoeningen )1 op 1 leidt tot een uitkering. Ook al ben je aantoonbaar ziek.
Het gaat erom of je nog ergens mogelijkheden hebt om te werken, hoe beperkt ook. Dat voelt soms onterecht als je zelf aanvoelt hoe moeilijk het gaat.

De enige mogelijkheid voor winnen van een bezwaar is de FML opvragen en bestuderen of wat daar staat klopt. Als het klopt, heeft een bezwaar geen zin, los van wat je mankeert. Als je kunt aantonen dat het niet klopt, heeft het wel zin.

Maar dat is wat ik denk.

Laatst gewijzigd op: 05 januari 2020 15:56

@Kris

In de beoordeling van de Wajong formulier heeft men vermeld dat ik van 8:00 tot 12:00 uur de hond uitlaat. Ik heb duidelijk aangegeven op het gesprek afgelopen oktober bij beide vrouwen dat ik na twee uur wakker zijn weer lig te slapen.

Dat even terzijde, ik heb de cognitieve gedragstherapie ook stop gezet want de CVS is van kwaad tot erger gegaan. De cognitieve gedragstherapie blijkt nu, na wat Google werk, een wetenschappelijke grap te zijn en diegene die de therapie heeft uitgevonden ook verdwenen is. Ik ben dan ook ernstig achteruit gegaan dus aan de ene kant is het bezwaar wel grondig terecht.

Ik had al bij de eerste Wajong beoordeling al gezegd dat ik al thuis nergens meer in staat ben, nu is dat nog erger, laat staan wat het binnen tien jaar is.. hoe dan ook, ik moest bedlegerig zijn en dat is het nu ook met 20 uur slaap verspreid over de dag.

Ik ben wel blij dat er meer bekend is over CVS. Het afweer is weg, je bent heel vaak ziek, allergie, enzovoorts.

quote:

Op 5 januari 2020 schreef KellyMans2592 het volgende:

Beste Dennis,

Of het taboe is? Daar weet ik geen antwoord op

Wel weet ik voor de rest: Dat je normaal gesproken (met hetgeen wat ik heb, namelijk Lichteverstandelijke beperking) normaal daarvoor alleen al Wajong kon verkrijgen, het doet mij dan vaak ook wel veel pijn en verdriet, wanneer mensen dan denken, dat ik dat niet heb, of mensen zeggen: Dan hoor je Wajong te hebben
Maar tegenwoordig dus niet meer

..ik ben bang dat er veelvuldig misbruik van gemaakt is.. nu moeten de échte jongeren die ziek of beperkt zijn moeten knokken voor survival om werken te overleven. In een geval als mij wilt niemand leven, dan had ik nog liever een beperking met energie..

Hallo Dennis,

Welkom op het forum. Wat een heftig verhaal om te lezen.. Je mag inderdaad trost op jezelf zijn!

Als er onwaarheden in je beoordeling staan is het heel verstandig om dit aan te laten passen. Ik kan me daarom goed voorstellen dat je in bezwaar bent gegaan. Hopelijk kan jij je verhaal komende week goed uitleggen en wordt jouw dossier aangepast.

Daarnaast sluit ik me aan bij de reactie van Kris. Voor een Wajong 2015 moet je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Welke aandoening je hebt maakt hiervoor niet uit.

Hou je ons op de hoogte? Succes met het gesprek deze week!

Met vriendelijke groet,

Jan Willem

Laatst gewijzigd op: 06 januari 2020 11:39

..ik ben bang dat er veelvuldig misbruik van gemaakt is.. nu moeten de échte jongeren die ziek of beperkt zijn moeten knokken voor survival om werken te overleven. In een geval als mij wilt niemand leven, dan had ik nog liever een beperking met energie..[/quote]

Dat ben ik helemaal met je eens, want ik neem aan dat zelfs het huishouden enz dan niet meer door jezelf verricht kan worden, en dat lijkt mij inderdaad ook erg moeilijk, je moet dan maar eens zijn hoe een ander het doet ja lastig

Hallo @Dennis95

Tips voor het gesprek:
- Schrijf van tevoren puntsgewijs op wat je naar voren wilt brengen en welke vragen je hebt en houdt dit bij tijdens het gesprek. Dan vergeet je niets.
- Neem medische papieren en verslagen mee.
- Neem iemand mee naar het gesprek.
- Je mag een geluidsopname maken tijdens het gesprek.

Lees en zie ook de video: Zo werkt een hoorzitting bij UWV
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/zo-werkt-een-hoorzitting-bij-uwv

Zou je misschien aan slaapapneu kunnen lijden, Dennis95? Want deze aandoening veroorzaakt namelijk ook zware vermoeidheid en klachten die op CVS lijken.

Hoi Dennis,

Ik hoop dat er ooit een oorzaak wordt gevonden en medicatie iets kan doen, al is het experimenteel. Zoals modafinil soms iets doet omdat het op dopamine werkt. Of zelfs minocycline over langere tijd gegeven soms werkt als de klacht komt door ontstekingen in de hersenen.
CGt is inderdaad een discussie punt, met voor- en tegenstanders. Erg jammer dat het je zieker maakte!
Altijd lastig als je iets mankeert dat buiten de richtlijnen valt. Heb ik ook ervaring mee. Dan moet je je eigen regiebehandelaar worden.

Succes en sterkte in deze tijd, en ik duim ook voor je dat je nog de vruchten mag plukken van wat je allemaal af hebt weten te maken.

Bedankt voor alle reacties.

@Jan - Dankje voor de tips! Ik was er namelijk al heel lang aan het voorbereiden. Ik zal je ook op de hoogte houden.
@D. Mast - Helaas niet.
@Kris - Ik hoop ook dat UWV de CVS-patiënten meer serieus gaat nemen. Ze kunnen me wel op die ene werkplek zetten wat geschikt voor mij was maar de afstand met de auto rijden gaat al niet. Het gesprek kijk ik dan ook als een blok tegen aan terwijl het om de hoek is, het vergt gewoon te veel energie.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!