Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Criteria AV??
PG
493112

Ik heb een vraag voor de beheerders hier en alle andere ervaringen zijn ook welkom. Hier op het forum zijn de door de overheid bepaalde criteria arbeidsvermogen te lezen voor iedereen met wat extra uitleg, kortom compleet en begrijpelijk. Beroepsmatig volg ik dit forum al een tijd. Gezien mijn eigen ervaring en de gesprekken met ouders heb ik toch besloten om hier een stukje te gaan schrijven. Ik werk als begeleider in een ouderiniatief/woonvoorziening voor jongvolwassenen met autisme in een vrij ernstige vorm. Als er zorgen bij hen zijn wil ik die graag zoveel mogelijk wegnemen, de informatie hier te lezen was een waardevolle bron. Samen lezen we vaak en praten erover. Wat mij dan ten zeerste verbaast is dat de verzekeringsarts van de cliënt die ik heb begeleid naar een afspraak deze week een totaal andere visie op de criteria AV had. Het is voor iedereen te lezen op dit forum dat als je aan deze criteria niet kan voldoen dat je dan geen AV hebt. Deze arts zei, dat geldt niet voor iedereen. Want zelf kan je bijvoorbeeld niet bepalen of je het aan kan om 5 dagen van 4 uur te werken, dat moet dan een expertiseteam gaan bepalen. Dus zij weten blijkbaar beter hoe jij je voelt. Medische specialistische dossiers worden ook terzijde gelegd als interessant maar niet voldoende. Ook een kille onaardige houding is helaas meer regel dan uitzondering. De vraagstelling een bepaalde kant op sturen, het houdt niet op. Ik weet dat de medewerkers hier op het forum graag een positief verhaal horen, dat zou ik en meerdere met mij dan ook graag voor het eerst meemaken. Ik hoop er ook nog ooit achter te komen wat van deze benadering de bedoeling is en wil ook graag jullie mening hierover.

Pagina's

Hoi PG,

Kan je vertellen of het hier om een Oude Wajong (van voor 2010) of Nieuwe Wajong gaat? (2010-2015)

Voor zover ik weet geld voor iedereen dezelfde criteria voor arbeidsvermogen en zijn er geen uitzonderingen.

Het klopt inderdaad dat je niet zelf mag bepalen of je arbeidsvermogen hebt. Dat doet de arts. Maar medische dossiers wegen zeker wel mee, en mogen ze eigenlijk niet negeren. Mijn herkeurings arts vroeg er zelfs specifiek om.

De bedrijfsarts van de sociale werkvoorziening zei dat in de ene regio strenger wordt gekeurd / beoordeeld dan in een andere. Dit is natuurlijk niet te controleren en we moeten erop vertrouwen dat het overal even zorgvuldig en streng gebeurt. Diegenen die dit doen zullen onderling dit wel afstemmen neem ik aan of aan elkaar voorleggen bij moeilijke gevallen.

De ervaring is wel dat onderzoeken en rapporten ondersteunen bij beoordelingen. Ik let er extra op dat iedereen rapporteert aan de huisarts, ook fysio, ergo etc. Dan houdt de huisarts het overzicht en deze heeft geheimhoudingsplicht. Qua privacy een moeilijk punt waar de grens ligt van welke informatie wel en welke informatie niet te overhandigen aan het UWV.

Dat een apart expertiseteam moet vaststellen hoeveel je aankan qua aantal uren schrik ik wel van. Ook omdat we de ervaring hebben dat we van de huisarts geen verwijzing kregen voor een specieel onderzoek om de spasticiteit te meten, omdat er geen behandeling voor is.

Dat u de wil hebt om u te verdiepen in deze complexe zaken als begeleider voor uw bewoners en hun ouders is vast al heel fijn voor hen en een compliment waard.

Bedankt voor jullie reacties. De meeste "kids" bij onze woonvoorziening, ik zeg kids omdat ze op het niveau van een kind functioneren zitten in de wajong 2010. Het is inderdaad zeer complex maar na veel onderzoek mijnerzijds en gesprekken met collega's en ouders vind ik de benadering van de artsen soms erg vreemd. Alsof ze op het laatste moment, net voordat je de afspraak hebt even in het dossier kijken en geen rekening houden met de kwetsbaarheid van deze mensen. De criteria AV en de participatieplannen die worden gemaakt daar kunnen zij alleen van dromen om dat ooit te kunnen. In het beste geval kunnen ze 12 uur werken met heel veel moeite en begeleiding in bijv. sw setting Het onrealistische beeld wat de artsen hebben lijkt of zij zich totaal niet hebben verdiept in autisme en de verschillende verschijningsvormen van deze stoornis. Je kunt nl een ass hebben en een gemiddeld iq maar door de cognitieve informatieverwerking jezelf absoluut niet kunnen redden in de buitenwereld.

Laatst gewijzigd op: 24 december 2016 12:50

Wat rot voor je cliënten dat jullie deze ervaring hebben! Mogelijk is de verwarring over de criteria voor arbeidsvermogen ontstaan door communicatie van de betreffende arts. Ik merk aan je reactie dat er op dat gebied meer heeft plaatsgevonden dat volgens jou anders had gemoeten. Het is echt zo dat de criteria voor arbeidsvermogen gevolgd moeten worden wanneer er een beoordeling op arbeidsvermogen plaatsvindt. Dit is wettelijk vastgelegd, dus daar kan een verzekeringsarts niet omheen. 

>Deel twee

Laatst gewijzigd op: 24 december 2016 15:52

Jan noemt dat hij gehoord heeft dat er in de ene regio strenger wordt beoordeeld dan in de andere. Dat mag absoluut niet zo zijn. De wettelijke criteria zijn voor alle regio's gelijk. Het is echter ontzettend moeilijk individuele beoordelingen met elkaar te vergelijken omdat alle persoonlijke situaties weer anders zijn. 

Bij Wajong2010 is er nog wel een extra punt waar op beoordeeld wordt: de ontwikkelmogelijkheden in de toekomst. Ook als iemand met Wajong2010 nu geen arbeidsvermogen heeft, maar dat wel kan ontwikkelen in de toekomst, dan moet de beoordeling wel arbeidsvermogen worden afgegeven. >Deel drie

 Ik heb weinig medische kennis, dus kan niet beoordelen of dit voor jouw cliënten ook speelt. Maar ik wilde dit toch even noemen voor de zekerheid.

Wanneer een cliënt het niet eens is met de beoordeling, dan kunnen jullie ervoor kiezen in bezwaar te gaan. Datzelfde geldt voor de inhoud van het participatieplan.

Ook van mijn kant complimenten voor de manier waarop je je voor je cliënten inzet! Het lijkt me voor je cliënten en hun familie erg prettig om iemand te hebben die ze hierin ondersteunt. 

Laatst gewijzigd op: 24 december 2016 15:56

U geeft aan dat de meeste "kids"in de wajong 2010 zitten. Op het moment dat ze in de wajong terecht kwamen zijn ze ingedeeld in de uitkeringsregeling of de werkregeling (dat is te vinden in het toewijzingsbesluit) of de studieregeling maar ik vermoed dat ze daar niet inzitten adhv uw beschrijving.
Als men in de werkregeling is geplaatst, dan vond uwv op moment van toekenning dat de persoon nu of in de toekomst zou kunnen werken, dan krijgt men nu automatisch voorlopig arbeidsvermogen toegekend. Er wordt niet naar de criteria gekeken. Pas wanneer men niet akkoord gaat, gaat men naar de criteria kijken maar ook dan geldt bij de wajong 2010 dat men kijkt naar de mogelijkheden nu en in de eventuele toekomst.
Na de definitieve beslissing is er altijd nog de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen en het voor de rechter te laten komen.

Nogmaals bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik heb weer de nachtdienst deze kerst en wens jullie allemaal heel fijne dagen :) Het is inderdaad zo dat de meesten in de werkregeling zonder urenbeperking zijn geplaatst en een enkeling niet. Op dat moment zeg maar net voor het 18e jaar zijn er soms nog wel leermogelijkheden dus op dat punt zou je inderdaad kunnen denken dat ze arbeidsvermogen hebben. Het is alleen zo dat zoals ik hier lees dat het hebben van arbeidsvermogen ook bepaalde verplichtingen met zich meebrengt waar onze kids over het algemeen niet aan kunnen voldoen. Ik heb toch ook goed begrepen dat je het ook moet aankunnen om naast het werk nog enigszins een leven te hebben en niet overprikkeld in je appartement zitten. De bedoeling is hier ook dat ze in hun eigen appartement zo zelfstandig als mogelijk leven. Uiteraard met altijd begeleiding indien nodig. Een aantal uur per dag proberen we hen dmv constante herhaling hen een aantal vaardigheden aan te leren.

Laatst gewijzigd op: 25 december 2016 01:09

Ook iedereen die gespecialiseerd is in autisme weet wat de valkuilen zijn van overbelasting en overvraging. Ik heb al meerdere malen meegemaakt dat een goede vooruitgang in het persoonlijk leven zowel mentaal als fysiek helemaal teniet werd gedaan door overvraging. Ook ligt depressiviteit weer op de loer. Dat vergt wel weer extra begeleiding en helaas is het budget daar door alle bezuinigingen ook niet toereikend voor. Dan kost dat uiteindelijk meer omdat we de psycholoog inschakelen, dat komt ook uit een ander potje. In mijn opinie denk ik dat voor deze "kids" geen arbeidsvermogen passend is . Om dan vervolgens een aantal uur of (iets meer) trots te zijn op het baantje wat je wel hebt en aankunt want het is niet zo dat ze niet willen maar echt niet kunnen. Vaak ook alle zeilen bij moeten zetten om enigszins iets op te bouwen. Het zijn prachtige mensen en zo anders. Maak deze kwetsbare mensen niet kapot voor targets ofzo, zou niet weten wat anders de reden is.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!