Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Inkomen en uitkering
BV & Wajong
pieter
340012

Hoi,

Met een oude wajong wil ik een bv starten. Voor inkomen hoef ik het niet te doen, het gaat prima zo.

Ik heb een kvk en btw nummer nodig om te handelen. Via een eenmanszaak zit ik met inkomensbelasting en wajong verstrengeling. Dus moet het een andere rechtspersoon worden waarmee ik handel

Het geld wat ik met de bv verdien wil ik er graag in laten zitten om daarmee het bedrijf te laten groeien.

Heeft dit gevolgen voor mijn uitkering?

Hou er rekening mee dat als je een BV opricht en dus DGA wordt, je jezelf wettelijk gezien een "gebruikelijk"salaris moet toekennen. Voor 2018 is dat €45.000. Alleen als het gebruikelijk loon aantoonbaar lager zou moeten liggen kan de belastingdienst het lager stellen. Bij een start up mag  het gebruikelijk loon het minimumloon zijn maar maximaal voor 3 jaar. Alleen als er niks verdiend wordt is het aannemelijk te maken dat er helemaal geen loon uitbetaald wordt. (als er niks is kan er ook niet uitbetaald worden;-)

Hier https://www.bvbeginnen.nl/dga-salaris/  en hier https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie... en hier https://www.jan.nl/belastingen/salaris/ vind je wat meer info.

Hallo Pieter,

Ik begrijp dat je wilt weten of het starten van een bv van invloed is op je Wajong-uitkering.

Het is inderdaad verstandig, met dank aan tt, om (belastingtechnisch) uit te zoeken of je als directeur-grootaandeelhouder (DGA) jezelf salaris moet toekennen.
Je bent dan bij je eigen bedrijf in loondienst. Het salaris wat je daarvoor ontvangt, is van invloed op je Wajong-uitkering

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of je als (mede)eigenaar van de bv wordt gezien. Is dit het geval, dan zal de winst die je behaalt met deze onderneming van invloed zijn op je Wajong-uitkering en dien je deze door te geven.
Kijk voor meer informatie ook eens naar een eerder topic op ons forum. 

Succes met je plannen!

Met vriendelijke groet
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 31 januari 2018 12:10

Tnx beiden!

Ik lees op bvbeginnen.nl

"Jezelf alleen minder uitkeren omdat je de huur ook prima met minder geld kunt betalen, of als je voldoende andere inkomstenbronnen hebt en dit geld in de BV wilt houden, lukt meestal niet."

Laatst gewijzigd op: 31 januari 2018 14:21

Oke,

Ik heb het eea uitgezocht. Het dga salaris is wel te verlagen naar zegge minder dan 300.

Met een werk bv en holding zou de dga vanuit de holding betaald kunnen worden en vanuit de werk bv een werknemer. Iemand anders dus. Via welke er buiten mij om geld uit de bv getrokken kan worden.

Zo kan er toch geld uitgehaald worden zonder dat het boven de grens van wajong komt.

Maar goed... dat is zo'n gedoe en lichtelijk een grijs gebied lijkt me.

Stel ik doe het gewoon via de witte weg en het gaat goed. Er wordt een paar honderd of een paar duizend euro verdient door mij en ik geef het netjes op bij de belasting. --> Uitkering omlaag. Tot zover zijn we hier op het forum.

Maar dan gaat het minder goed... maw minder inkomsten. Kan het uwv ooit tegen mij zeggen: "ja maar meneer raxis we zien dat u blijkbaar arbeidsvermogen hebt, we nodigen u graag uit eens met onze arbeidsdeskundigen te komen praten"

Laatst gewijzigd op: 07 februari 2018 08:30

Hoi Pieter, ik kan mij jouw vragen voorstellen. Ik begrijp dat je wil weten of je kan terugvallen op de Wajong-uitkering, als de inkomsten dalen. Ook lees ik tussen de regels door dat je graag wil weten wat het betekent voor je arbeidsvermogen als je zelfstandige wordt.

Als je inkomsten hebt uit jouw bedrijf, wordt jouw arbeidsongeschiktheidspercentage niet direct aangepast. Eerst worden de inkomsten verrekend met jouw Wajong-uitkering. Pas na vijf jaar wordt bekeken of jouw arbeidsongeschiktheidspercentage definitief moet worden aangepast. Hier wordt meer over dit onderwerp geschreven.

1/2

2/2

Als de inkomsten lager zijn dan verwacht, kan je terugvallen op je Wajong-uitkering (oude Wajong). Geef dit door met het Wijzigingsformulier.
Ook als de Wajong-uitkering (al) is stopgezet, kan je deze binnen vijf jaar opnieuw aanvragen als de gezondheid is verslechterd. Hier lees je meer over het starten als zelfstandige tijdens de Wajong-uitkering. En hier over het opnieuw aanvragen van de Wajong-uitkering.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 07 februari 2018 16:26

Ik zit met hetzelfde.

Het heb een kvk & btw nummer nodig om te kunnen handelen & voor product ontwikkeling

Ik vind het prima dat wat ik verdien gekort te krijgen op wajong. Ik werk om iets te doen te hebben dus die eerste 1000 euro winst zie ik als dagbesteding.

Na 5 jaar wordt er geevalueerd of de uitkering door gaat. Zo niet lig je eruit en is het een feit dat ik nooit meer terug kan komen in de oude wajong. Wat er ook gesteld is door het uwv, het zal uiteindelijk niet zonder kleerscheuren gaan en nooit wordt het hetzelfde zoals het was.

Het is leven is NU financieel goed (lees GEEN STRES om geld). Als ik ga ondernemen is het de eerste 5 jaar financieel OOK goed (lees GEEN STRES om geld).

Na 5 jaar begint het. Wanneer ik minder kan handelen door dat de markt verandert of wat dan ook komt er GELD STRES. Voor een  NORMALE ondernemer is dat een natuurlijk ondernemers risco. Hij zal geld stress krijgen en zijn werkwijzen aan moeten passen

Wordt hij ziek of krijgt hij een ongeluk dan heeft hij tenzij zich (veel te duur ) verzekerd, heeft hij GELD STRES. En terecht want dat is zijn keuze om niet in loondienst te gaan.

Nou is het punt ik kan niet leven MET GELD STRES en mijn gezin kan niet functioneren zonder mijn basis inkomen van1000 euro.

Ik heb dus de keuze: In loondienst (wajong) blijven of 5 jaar gaan ondernemen met het risico mijn oude wajong voorgoed te verliezen. Als het goed blijft gaan is dat geen probleem. Maar als het fout gaat heb ik een probleem (LEES GELD STRES).

Mijn stelling is, is dat mensen zo ontmoedigd worden om zelf geld te verdienen! (Lees de Staat 1000 euro belasting per maand te besparen of  14.000 per jaar de rest van hun leven lang. misschien wel 3,4 of 5 TON).

Ik ga geen risico lopen om het leven wat ik nu heb op het spel te zetten voor mijn dagbesteding!

De Staat zou een Basis inkomen moeten geven.

 

M.a.w. Mensen hun verdiensten per maand waar nodig aanvullen tot de uitkering hoogte van NU. En dit 'no questions asked' de rest van hun leven.

 

IEDEREEN wil iets doen. Niemand wil de rest van hun leven op de bank zitten. En NIEMAND wil risico lopen om in GELD STRES te komen.

((( Het percentage van mensen die moedwillig lamlendig profiteren van een basis inkomen is NIHIIL. Dit is in andere landen tot in den treure emperisch onderzocht geweest. Die gemeenschappen floreerde als elk andere gemeenschap. Zoek maar eens op 'Basis Inkomen' )))

 

Ik ga dat risico iig niet nemen. Daarom heeft de Staat uitkeringen uitgevonden (Destijds de romeinen met 'geef het volk brood en spelen) om minder valide een waardig leven te kunnen bieden. 

Ik kan bakken btw, venoodschapbelasting en loonbelasting voor de staat gaan verdienen maar als ze te beroerd zijn om mijn geld zorgen te blijven ontnemen houdt het voor mij op.

Beste,

Zelf zzp'er met een Wajong. Zou lekker voor een eenmanszaak gaan ipv een bv. zie hier de verschillen:
https://www.boekhouder.nl/bv-of-eenmanszaak/

Een holding structuur met een werkmaatschappij en dan je salaris op 300e zetten is gekkenwerk


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!