Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Werken en solliciteren
B.V. starten
Tigerz
8118

Beste mede-leden,

Ik wil graag met mijn (2015) Wajong uitkering een B.V. starten met goede vrienden van mij, alleen ben ik bang om mijn uitkering en dus ook mijn huis kwijt te raken...

Ik werk op mijn eigen tempo, soms een dag niet omdat ik me dan slecht voel en dagen dat ik mij beter voel ga ik "werken" op mijn manier en tempo voor de B.V.

Ik kies voor een B.V. om veiliger te zijn m.o.t mijn privé en zakelijk gescheiden te houden.

Ik hoef geen salaris en zie het als dagbesteding/hobby waar men wel een KVK nodig voor heeft, ik leef prima met mijn uitkering, en niemand wilt het verf zien drogen op de muur, toch?

Mijn vragen zijn hierom ook:

1. Kan/mag ik een B.V. oprichten zonder mijn Wajong kwijt te raken, ik verwacht niet gek veel winst te maken en alles wat wij verdienen stoppen wij in de B.V.

2. Kan ik altijd nog terugvallen mocht mijn Wajong toch afgepakt worden?

3. Word ik niet gekort als ik geen winst heb en alles in het bedrijf laat om te groeien?

Bedankt voor het lezen!

Dan zal ik jou is vertellen dat ik met bijna hetzelfde zat. En dus alles al heb uitgezocht.

Het verschil is dat jij samen met je maten een BV op wilt richten. Ik richtte me op het oprichten van een eigen BV.

Wat jij mag hebben is maximaal 4,9% van de aandelen. Dan hoef je jezelf geen DGA salaris uit te betalen. Je kunt er voor kiezen om op de loonlijst te gaan staan of jezelf divident uit te keren om geld uit de BV te halen.

2. Kan ik altijd nog terugvallen mocht mijn Wajong toch afgepakt worden?

Dat kan geloof ik binnen 5 jaar maar ik vertrouw ze niet. Er zal altijd een vlaggetje bij jou naam staan blijven staan. Het gaat bij jou om een huis en misschien een gezin. Blijf onder de radar.

3. Word ik niet gekort als ik geen winst heb en alles in het bedrijf laat om te groeien?

Nee.

Let even op de punten in de volgende post om niet alsnog teveel zeggenschap in de BV te willen gaan krijgen. Het komt er op neer dat jij je vrienden zult moeten vertrouwen.

Laatst gewijzigd op: 19 oktober 2020 21:20

DGA = Directeur-grootaandeelhouder en die ben je als:

1. degene die volgens de statuten (het huishoudelijk reglement van de BV dat de notaris heeft opgesteld) statutair bestuurder (M/V) is die, al dan niet samen met zijn echtgenoot (M/V), meer dan de helft van de stemmen in de algemene vergadering van aandeelhouders heeft;

2. de statutair bestuurder die, al dan niet tezamen met zijn echtgenoot, gezien zijn aandelenbezit op grond van de statuten niet tegen zijn wil kan worden geschorst of ontslagen;

3. de statutair bestuurder die in de algemene vergadering van de vennootschap met andere statutair bestuurders allen een gelijk of nagenoeg gelijk aantal stemmen kan uitbrengen;

@THEOVANBINSBERGEN

Bedankt voor je informatie,

De bedoeling was dat ik en een maat van mij allbei de baas zijn, echter dacht ik van dat ik mezelf niet op de loonlijst zet, dat ik 51% van de aandelen kon nemen zodat ik toch zeggenschap heb, het bedrijf zou niet tot weinig zodanig winst hebben (omdat we investeren in het bedrijf) dat er geen directeur loon (hoeft?) uitgekeerd te worden.

je moet toch ergens starten en niet na de eerste maand al salaris uit te betalen?

of ik zou mezelf als vrijwilliger moeten opgeven.
zelf ben ik 100% afgekeurd maar wil het verf niet zien drogen, ik wil wat te doen hebben op mijn manier en tempo, en aangezien u het uitgezocht heeft, wat voor verschillende factoren heeft u dan als het een eigen b.v. word?

Als de DGA deeltijd werkt of niet het hele jaar heeft gewerkt, dan mag je hier rekening mee houden bij het vaststellen van het gebruikelijk loon.
als je in de opstartfase zit en je kunt aantonen dat je veel investeringen en weinig inkomsten hebt. Vanaf 2017 geldt ook nog een speciale regeling voor innovatieve start-ups

Ter info

Na 3 jaar bekijken wij of we uw uitkering definitief moeten aanpassen. Dit kan ook eerder dan 3 jaar zijn, bijvoorbeeld als u directeur-grootaandeelhouder bent en u uzelf een vast inkomen betaalt. Of langer dan 3 jaar, bijvoorbeeld als uw inkomsten per jaar erg wisselen.

En

Onkonstenvergoeding.
Een onkostenvergoeding die je krijgt (omdat je bijvoorbeeld vrijwilliger bent) wordt meestal niet gezien als inkomen uit arbeid. Er is een limiet aan de okostenvergoeding, dit mag maximaal € 150 per maand zijn. Per jaar mag dit niet hoger zijn dan € 1.500. Als jouw onkostenvergoeding hoger is dan dit bedrag, dan wordt dat als loon gezien. In die situatie wordt dat loon dan aangevuld door UWV tot 75% van het minimum loon.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!