Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Brief
Taichi
14145

Beste meneer/mevrouw

Zal zo eerlijk mogelijk zijn,
Ik heb autisme en leef daardoor in mijn eigen wereld. Naast autisme heb ik o.a last van ocd en depressies. Sommige dagen gaan beter dan andere maar over het algemeen slaap ik maar 4/5 uur per dag waardoor ik constant moe ben. Toch kan ik soms geluk vinden in kleine dingen zoals een opgeruimd huis. Werken of andere verplichte dagbesteding zit er niet in.

Twee trajecten naar werk heb ik gehad omdat een beoordelaar van het uvw vond dat ik toch kon werken. Na een jaar kwam mijn traject begeleidster er achter dat het een zinloze onderneming was, dat werken er niet in zit en heeft daar een verslag van gemaakt. Dit heeft ze opgestuurd naar het UVW en zo kwam er een einde aan het traject.

Vandaag kreeg ik een brief dat ik arbeidsvermogen heb en dat mijn wajong gekort wordt naar 70% (2018). Is het verstandig om het rapport van de begeleidster naar werk mee terug te sturen en aan te vinken dat ik het niet eens ben met de beslissing? Ik verwacht echter dat het uvw die informatie ook al heeft.

Ik maak me grote zorgen om de spanning dat ik eventueel wordt opgeroepen voor een gesprek om het toe te lichten.

Met vriendelijke groet

Ik kan alleen maar vermoeden waarom je de voorlopige beoordeling "Wel arbeidsvermogen" hebt gehad. Het kan te maken hebben met de trajecten naar werk.

Het heeft zeker zin het rapport van de begeleidster mee te sturen als je het niet met de voorlopige beslissing eens bent. Als je medische/ psychische onderzoeken hebt die autisme, ocd en depressies en eventuele ander dingen vaststellen zou ik hiervan ook een kopie meesturen (wel in een aparte enveloppe met "Medisch" erop).
Een brief met een uitleg en toelichting wil ook helpen. Misschien is dat genoeg, maar het kan ook zijn dat je daarna nog een vragenlijst krijgt of op gesprek moet. Bij het gesprek mag je iemand meenemen.

Heb je ook een brief van het UWV gekregen na het rapport van de begeleidster? Waaruit blijkt dat het UWV ermee eens is dat je niet kunt werken? Dan zou ik die ook meesturen.

Ik zou ook iemand vragen om je hierbij te helpen als je het niet eens bent met de voorlopige beslissing.

Hi Taichi,

Je maakt je zorgen over de voorlopige beoordeling dat je arbeidsvermogen hebt. Je hebt in het verleden een aantal re-integratie trajecten gevolgd, waaruit bleek dat  werken niet mogelijk is. Je vraagt je nu af wat je het beste kunt doen.

Ik kan me je ongerustheid voorstellen!

UWV doet de voorlopige beoordeling op basis van de gegevens die wij van jou in het dossier hebben. Als er sprake is van een (werk)traject in het verleden, kan de voorlopige beoordeling daarmee te maken hebben. Dat is namelijk een indicatie voor arbeidsvermogen.
Zoals Jan ook aangeeft, kun je bij de voorlopige beoordeling aangeven of je het eens bent met onze beslissing.
1/2

Laatst gewijzigd op: 10 maart 2017 13:01

2/2

Ben je het niet eens met de beslissing, dan kun je dit aangeven op het reactieformulier. Stuur dan zoveel mogelijk informatie naar ons die jouw standpunt onderschrijven. Wij gaan dan jouw situatie opnieuw beoordelen. Het kan zijn dat er nog meer informatie nodig is. Hiervoor nemen wij dan contact met je op.
Als er wordt beoordeeld dat je (toch) geen arbeidsvermogen hebt, dan krijg je de definitieve beslissing en zal er aan je uitkering niets veranderen.

Ik wens je veel sterkte!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Laatst gewijzigd op: 10 maart 2017 13:02

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!