Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Bijverdienen nu in 2020
Inkomen en uitkering
Bijverdienen nu in 2020
casper30
69010

https://www.startwijzer.info/nieuwsoverzicht/veranderingen-wajong-met-in...

Ik heb een oude wajong, Ik ven momenteel aan het studeren en krijg vanaf eind september een kleine stage vergoeding van zon 170 euro.

Nu zou ik graag kijken of het lukt, om heel miss 1-2 daagjes in de zomervakantie te werken om zo wat bijteverdienen (en dat geld wil ik dan gebruiken om een deel van mijn studiegeld te betalen).
Echter vraag ik me af, is dat toegestaan?

Of word ik dan op mijn toeslagen of wajong ingekort?

Bij een stage krijg je soms stagevergoeding. Die wordt verrekend met je Wajong uitkering. Dit moet je via het wijzigingsformulier aan het UWV doorgeven. Je kunt ook afzien van een stagevergoeding.

Misschien is een stage als vrijwillig(st)er mogelijk. Een vergoeding voor vrijwilligerswerk wordt niet verrekend met je Wajong-uitkering. Er zijn wel regels verbonden aan vrijwilligerswerk. Sommige kosten voor vrijwilligerswerk kun je aftrekken voor de inkomsten belasting.

De onkosten- en reiskostenvergoedingen van je stage hebben geen invloed op je Wajong-uitkering en worden dus niet verrekend met je Wajong.

Soms zijn kosten die je maakt voor je stage aftrekbaar voor inkomsten belasting. Kijk daar naar.

Soms is het mogelijk om een stage over een langere tijd te verdelen als het aantal uren per week te belastend is. Overleg van te voren met de school hierover.

Bij een buitenlandse stage kun je kiezen voor meerdere maanden met vakantie te gaan naar het buitenland en dan tegelijk stage te lopen of verblijven (niet wonen!) in het buitenland. Het is belangrijk dat je in Nederland ingeschreven blijft staan bij de gemeente. Zorg er voor dat je geen post van UWV mist tijdens je verblijf in het buitenland.

Je kunt van te voren met je arbeidsdeskundige van het UWV overleggen als dat nodig is of in geval van een buitenlandse stage om toestemming te vragen. Ook als je voorzieningen of hulpmiddelen op je stage nodig hebt.

Je bijverdiensten in de zomervakantie moet je ook via het wijzingsformulier aan het UWV doorgeven.

Mocht je een UWV toeslag hebben en je leefsituatie verandert dan moet je dit ook via het wijzigingsformulier doorgeven.

Eventueel kun je de definitieve vaststelling in plaats van een jaarlijkse naar een kwartaal of half jaar laten wijzigingen per telefoon, zodat eventuele nabetalingen kleiner zijn en je er meer zicht op hebt.

Met de rekenhulp kun je bruto(!) zien hoe bijverdiensten en stage vergoedingen worden verrekend met je oude Wajong uitkering. Het UWV kijkt steeds per maand naar je inkomsten uit werk.

In het tweede halfjaar 2020 mag je tot bruto(!) € 352,- houden. Als je meer inkomsten hebt wordt het verrekend met je Wajong uitkering. Als je een UWV toeslag krijgt wordt dit vanaf het moment dat je inkomsten hebt verrekend.

Je mag maar op één plek loonheffingskorting toepassen. Omdat vaak je Wajong uitkering hoger is dan je bijverdienste of stage vergoeding is het dan verstandiger om geen loonheffingskorting op je bijverdienste of stage vergoeding toe te laten passen. Als je hier niet op let krijg je te maken met een nabetaling van de belasting.

Vanaf 1 januari 2021 wordt de verrekening Wajong uitkering en inkomsten uit bijverdiensten of stage vergoeding anders door de wet Vereenvoudiging Wajong.

Je spreekt over toeslagen. Ik weet niet of je daarmee de UWV toeslag bedoelt voor als je onder het sociaal minimum komt of de toeslagen van de belasting zoals huurtoeslag of zorgtoeslag.

Met de proefberekening voor de toeslagen van de belasting kun je zien welk toetsingsinkomen je moet doorgeven voor toeslagen van de belasting.
https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Aftrekken van studiekosten bij inkomsten belasting.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/co...

Vrijwilligerswerk en inkomsten belasting
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/co...
Vrijwilliger bij een sportvereniging geeft ook aftrek.

Laatst gewijzigd op: 14 juli 2020 10:29

Het is verstandig om bij Burgerzaken van de gemeente ingeschreven te staan als "Alleenstaand". Deze registratie kun je krijgen als je gehandicapt bent. In de meeste gemeente moet je naar Burgerzaken met de toekenningsbrief voor de Wajong van het UWV en/of papieren van dokters of specialisten. (Je kunt een kopie van de toekenningsbrief vragen bij het UWV als je deze kwijt bent).

Je kunt bij de gemeente ook informeren naar de Individuele studietoeslag en de scholingslening of je deze kunt krijgen door je handicap. Of deze worden verrekend met je studiefinanciering of Wajong uitkering weet ik niet.

DUO

Tegemoetkomingen en subsidies lerarenopleiding
https://duo.nl/particulier/tegemoetkomingen-en-subsidies-lerarenopleidin...

Examen op maat
https://duo.nl/particulier/staatsexamen-vo/examen-op-maat.jsp

Soms is het gunstig om in de zomermaanden je studiefinanciering en OV reisproduct stop te zetten en terug te vallen op je volledige Wajong.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!