Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Beschut werk zat; solliciteren naar een reguliere baan
Werken en solliciteren
Beschut werk zat; solliciteren naar een reguliere baan
Hans Kamp
6825

Het beschutte werk (op grond van autismespectrum en vermeende arbeidsbeperking) ben ik feitelijk spuugzat (omdat er geen enkele ontwikkeling in zit, en de school waar ik werk wel het geld wil maar geen verantwoording wil dragen).

Ik heb intussen contact gehad met het Juridisch Loket en de Gemeente Enschede waar ik woon. Mijn wens is om de feitelijke of de verzonnen arbeidsbeperking te verminderen, maar de Gemeente lijkt weinig mogelijkheden te zien om met begeleiding de zogeheten arbeidsbeperking te verlagen. De school doet alles om te frustreren (mocht de arbeidsbeperking afnemen, dan zal de school mij willen ontslaan, omdat ik te veel geld kost). Geen coach, geen functioneringsgesprekken; ik krijg nergens hoogte van. Ik twijfel ook aan de bereidheid van de gemeente om het probleem op te lossen.

Ik volg dan maar een ander traject, waarbij er misschien meer kansen zijn op een baan: een opleiding volgen (voor de helft voltooid) en een diploma halen en ergens solliciteren naar een reguliere baan.

Maar het liefst wil ik een baan, waarbij gekeken wordt naar mijn capaciteiten, en een keer niet alleen naar het autismespectrum. Ik zal ook verzwijgen dat ik autistisch ben. Ze zullen moeten accepteren zoals ik ben, of ze moeten mij al bij het sollicitatiegesprek afwijzen, i.p.v. na twee maand proeftijd.

Stel nu: Ik slaag in het solliciteren; er komt een gesprek, en daarna nog één of twee gesprekken, en ik krijg een baan. Hoe weet ik zeker dat ik beoordeeld word op capaciteiten en niet ergens anders om? Bij mijn vorige baan en bij deze beschutte baan, vinden ze mijn capaciteiten geen grond mij te ontslaan, maar wel het autismespectrum.

Kortom, het gesubsidieerde werk, en alle fraude, discriminatie en de weerzinwekkende geldzucht (waarvoor ik moet wijken tezamen met enkele andere collega's op mijn werk) hangt mij nu mijlenver de keel uit.

Ik wil gewoon een reguliere baan, en eerlijkheid. Geen achterbaks gedrag, geen manipulatie, geen gaslighting, en geen ernstige aantasting van mijn gezondheid.

Hoi Hans, goed om te lezen dat het met de opleiding goed gaat. Met een diploma straks heb je in ieder geval meer kans op de arbeidsmarkt.

Denk je dat je er altijd iets bij zal willen leren, dat dat gewoon in je zit?

Ik hoop dat het straks gaat lukken met een reguliere baan waarbij ze uitgaan van je capaciteit. Hoe je dan het beste met collega's en je leidinggevende kunt omgaan met je autisme weet ik niet.

Bij bijna alle bedrijven spelen geld en budgetten een grote rol. Weet je al bij welk soort bedrijf je straks graag zou willen werken?

Neem ook de tijd voor de mooie en fijne dingen in het leven!

Ik ben altijd leergierig geweest. Ik heb als kind al van alles willen leren (een van de voor mij positieve kanten van autisme). Verstandelijk had ik altijd een voorsprong gehad.

Het frustreert mij dat ik op school niets kan leren (of dat gebeurt bij toeval, omdat ik iets ontdek, wat ik niet eerder heb gezien). Mijn baas zegt dat er op verstandelijk niveau een beperking is, en wil mij daarom niets leren.

De omgang met collega's is prima, ik ben zelfs een erg geziene gast op het werk. Sommige collega's zullen eraan moeten wennen dat ik op een gegeven moment daar niet meer werk. Ik heb wat werkverhuizingen achter de rug, en dan zijn er intussen heel veel collega's die nieuw voor me zijn. Als ik elders ga werken, zal ik ook nieuwe collega's leren kennen. Ik hou van de gezelligheid op school, dus het liefst wil ik directiesecretaresse (of misschien leidinggevende) zijn op een school.

Geld speelt een rol; een organisatie (bedrijf of onderneming) wil winst maken, maar dat kan men alleen bereiken door gekwalificeerd personeel. Door de opleiding heb ik heel wat geleerd over management en organisatie. Men dient ook rekening te houden met werknemers. Als men dat niet doet, jaagt men ze weg. Zo jaagt de school waar ik nu werk, mij weg.

Ook vind ik dat het werk efficiënt en effectief moet worden gedaan. Veel werkprocessen kosten te veel tijd door verkeerde aanpak. Ik ben heel erg van efficiency en voortvarende aanpak van werk met moderne middelen (zoals SharePoint). Dat zal ik ook op de sollicitatiegesprekken zeggen.

Al met al gaat door mijn opleiding van directiesecretaresse de wereld voor mij open. Heel veel nieuwe inzichten. Onderdelen van de opleiding zijn nuttig voor het huidige werk.

Laatst gewijzigd op: 06 juli 2020 09:31

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!