Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Beschut aan het werk? Zelf aanvragen kan ook!
Nieuws
Beschut aan het werk? Zelf aanvragen kan ook!
D. Mast
8459

Op http://www.landelijkeclientenraad.nl/Nieuws/Beschut-aan-het-werk-Zelf-aanvragen-kan-ook lees ik dat je zelf Beschut Werk bij het UWV aan kunt vragen. Zie ook https://www.beschutaandebak.nl/ Op https://www.beschutaandebak.nl/wie-komt-in-aanmerking/vragenlijst-beschut-werk staat duidelijk vermeld aan welke eisen je moet voldoen om voor Beschut Werk in aanmerking te komen, o.a. moet je daar arbeidsvermogen voor hebben.

Bij Beschut Werk is er geen cao of geen aparte cao.
Bij sociale werkvoorziening is er wel een cao, die rekening houdt met de mensen die er werken.

quote:

Op 29 augustus 2017 schreef jan het volgende:

Bij Beschut Werk is er geen cao of geen aparte cao.Bij sociale werkvoorziening is er wel een cao, die rekening houdt met de mensen die er werken.

Er zal wel een CAO voor Beschut Werken komen. Nu er bij BW (Beschut Werken) geen (aparte) CAO is, wat voor gevolgen heeft dat voor de werknemers als het om verlof, ADV, werktijden en andere arbeidsvoorwaarden gaat? Bij de Arbeidsmatige Dagbesteding heb je helemaal niets met CAO's te maken.

 

Als ik het goed begrijp moet je tenminste 1 van de 4 vragen met ja kunnen worden beantwoord om in aanmerking te kunnen komen voor Beschut Werk.

  • Moet de werkomgeving voor de persoon ingrijpend worden aangepast om te kunnen werken?

  • Zijn er voor die persoon ingrijpende organisatorische aanpassingen van het werk nodig om te kunnen werken?

  • Kan iemand zijn of haar werk alleen maar goed doen als hij/zij daarbij veel begeleiding krijgt?

  • Kunnen er situaties ontstaan waarbij direct moet worden ingegrepen? En is het daarom nodig dat er steeds een begeleider in de buurt is?

 

Wat waren de criteria en de beslisboom voor WSW indicatie eind 2014?
Wat zijn de verschillen in criteria tussen WSW indicatie en Beschut Werk?

Nog meer vragen.


Heb je bij Beschut Werk ook een ondergrens indicatie?
Hoe vaak of wanneer of door welke wijzigingen wordt je geherkeurd voor de Beschut Werk indicatie als je aan het Beschut werken bent?
Wat als blijkt dat je Beschut werk niet vol kunt houden, val je dan automatisch naar "definitief geen arbeidsvermogen?

(Beslisschema Wsw indicatie is te vinden op: http://wetten.overheid.nl/BWBR0017240/2015-05-01 )

Dat zijn goede vragen, Jan! Ik heb dit doorgegeven als idee voor een artikel op Perspectief. Dan staat alle informatie mooi bij elkaar.

quote:

Op 30 augustus 2017 schreef jan het volgende:

Nog meer vragen.Heb je bij Beschut Werk ook een ondergrens indicatie?Hoe vaak of wanneer of door welke wijzigingen wordt je geherkeurd voor de Beschut Werk indicatie als je aan het Beschut werken bent?Wat als blijkt dat je Beschut werk niet vol kunt houden, val je dan automatisch naar "definitief geen arbeidsvermogen?

Dit zijn zaken die echt van cruciaal belang zijn voor Wajong'ers die Beschut Werk doen en onverhoopt uit mochten vallen. Ondergrensindicatie voor Beschut Werk zou dan automatisch moeten betekenen dat je dan geen arbeidsvermogen hebt, net als dat met de WSW-ondergrensindicatie het geval is!

 

Laatst gewijzigd op: 30 augustus 2017 11:05

Hallo D. Mast,

Heel goed dat je voorbereid wilt zijn en wilt weten wat de huidige situatie is.

Wanneer je beschut werk doet, dan ben je in dienst van de Gemeente of een andere werkgever. Als het bedrijf of de organisatie onder een cao valt, geldt deze ook voor jou.

Mocht je een baan beschut werk aangeboden krijgen, en je hebt dan nog inhoudelijke vragen over de arbeidsvoorwaarden dan adviseer ik je om deze te stellen aan het Juridisch loket

Met vriendelijke groet,

Eline

UWV Webcareteam


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!