Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Opleiding en re-integratie > Bepertk hulp nodig
Opleiding en re-integratie
Bepertk hulp nodig
Johnny Blade
556312

Hoi, ik heb afgelopen 2 jaar administratief vrijwilligerswerk gehad en wil de stap naar betaald werk zetten.
Ik heb contact gezocht met een detacheringsbureau voor autisten, en ze willen me helpen/plaatsen en denken over 2 of 4 maanden mij ergens te kunnen plaatsen.

Mijn situatie momenteel
Oude Wajong en geen werkplan/jobcoach v/h uwv

Nu heb ik via de Werkmap aangegeven dat ik een stap naar betaald werk wil zetten met dat detacheringsbureau.

Mijn twee vragen zijn:

Is in mijn situatie een werkplan en jobcoach verplicht?

Maar belangrijker voor mij: Ik wil eenmalig geholpen worden met de stap naar betaald werk (ook gedurende het werk). maar als het mij niet bevalt/lukt dan wil ik meteen terug naar vrijwilligerswerk. Kan ik een werkplan maken dat voorziet in hulp naar/tijdens werk, maar wel eenmalig en niet dat als ik stop na 2 maanden dat ik verplicht wordt om bij de MacDonalds te werken anders word ik gekort. (als voorbeeld)?
Ik vraag dit omdat ik sinds mijn 20ste niet heb gewerkt behalve als vrijwilliger en nu ben ik bijna 50. Ik heb angsten en beperkingen. Ik wil 1 kans, maar niet jarenlang allerlei verplichtingen erbij/erna.
Hoe kan ik dit het best formuleren?

Hartelijk bedankt voor het lezen en meedenken!
Met vriendelijke groet van Johnny Blade

Pagina's

Beste Johnny,

Allereerst?: U bent pas verplicht om iets qua arbeid te verrichten als u Arbeidsvermogen heeft, aangezien u aangeeft dat er geen?: Werkplan/Jobcoach is in uw situatie, denk ik dat u geen Arbeidsvermogen heeft op dit ogenblik

De mogelijkheden kunt u gewoon bespreken met een Arbeidsdeskundige

En nee u word niet verplicht om dan zomaar het werk door te moeten uitvoeren, wanneer dit niet lukt, natuurlijk kan men dan terug naar Vrijwilligerswerk, ze zijn blij met de mensen die dingen willen doen en stappen willen zetten
Dit kan allemaal inderdaad gewoon in een werkplan gezet worden

Alleen zou ik even bekijken: Of er echt bij uw situatie de beslissing was: Geen Arbeidsvermogen, want ik weet niet of het willen werken en het gaan werken, tot een herkeuring leid

En de angsten tonen en de beperkingen zullen wel in een dossier beschreven staan ga ik vanuit

Maar verder verwoord u alles hartstikke goed hier hoor :':,-):-)

Vervolg:

Verder misschien ook kijken, wat dit voor uw financiële plaatje betekent
En bij het werken houd u altijd hulp als ik het goed heb via een Jobcoach

En ook bekijken of het tot een herkeuring zou leiden ja of nee, want dan is het misschien inderdaad een mogelijkheid dat ze wel altijd u dingen willen verplichten erna, mocht deze werkplek die u ziet zitten niet lukken

Wel is het zo dat alles echt wel in overleg verricht word

Het financiële plaatje kunt u als ik het goed heb uitrekenen via de rekentool Oude Wajong via UWV website

Want wat belangrijk is?: Eenmaal salaris?: Wijzigingen doorgeven qua: Toeslagen en ook bekijken of de Gemeente Belasting en Waterschap wegens die reden betaald moeten worden, tenzij men al geen kwijtscheldingsrecht verkrijgt

Dus ook dat is belangrijk: Kunt u dat niet alleen bekijken: Dan is er hulp via: Sedna of Stichting Mee of Humanitas

Als je een oude Wajong uitkering hebt en je hebt wel arbeidsvermogen en geen betaald werk ben je niet verplicht om een werkplan met activiteiten te hebben. Je mag zeggen dat je geen hulp van het UWV wil bij re-integratie.

Als je de beoordeling geen arbeidsvermogen hebt dan kun je geen hulp van het UWV krijgen, maar moet je bij de gemeente zijn.

Als ik het goed begrijp wil je geen re-integratie traject met ''Werkfit maken' of ' ‘Naar werk’ en een re-integratie coach, maar alleen begeleiding op de werkplek met een jobcoach. Klopt dit? Of wil je een coach die je begeleidt op weg naar werk en ook de eerste maanden als je werkt?

Hoi

Aanvullend gegeven: Ik heb werkvermogen (Sorry ik was vergeten te melden dat ik 80% afgekeurd ben)

@ Kellyman:
- Ik houd goed de rekenhulp Oude/Nieuwe Wajong in de gaten. Ik wil liever in de Oude Wajong blijven, maar waarschijnlijk over een jaar is er nog maar 1 Wajong (En dat is wel zo eerlijk). Dus eerste jaar werken onder de veilige oude wajong is niet zo verkeerd lijkt me. (bv als je 800 bruto verdient houd je meer over per maand dan als je 1300 verdient. Ben heel blij dat ik daar achter ben gekomen door getallen in te vullen!)

- Over de herkeuring heb ik nog niet nagedacht, dat is inderdaad belangrijke info die je me geeft.

Laatst gewijzigd op: 12 november 2019 19:29

@ Kellyman

- Salaris. Ja, ik weet dat ik eerste anderhalf à twee jaar mijn oude uitgavepatroon dien te behouden, dan kom ik niet voor verrassingen te staan wat betreft de 2 gedeeltelijke kwijtscheldingen van de gemeente/provincie, de individuele inkomenstoeslag, de huurtoeslag. Maar ik vermoed dat er niet veel verandert aangezien ik toch onder of precies op minimumloon blijf

Dank je voor je antwoord, dat ik in mijn werkplan kan aangeven dat ik voor 1 kans wil gaan, en niet voor twee jaar lang verplicht ben te solliciteren

@ Jan:

- Ik heb drie haar geleden een werkplan geweigerd, en paar maanden geleden kreeg ik het beroemde telefoontje en ze vonden het best dat ik mijn huidige vrijwilligerswerk deed. Dus er was/is geen druk vanuit uwv momenteel

- Ik wil inderdaad geen reintegratietraject zoals een Werkfit.

- Ik wil voornamelijk begeleiding bij alle juridische/financiele/wettelijke problemen waar ik tegenaan loop. Het detacheringsbureau helpt me nu, en dus heb ik alleen een jobcoach nodig om de arbeidsvoorwaarden en mijn rechten/plichten te verduidelijken of uit te leggen. (Iets in die geest!)

Dank je wel Jan, je bent al jaren een bron van info en houdvast voor me (en anderen)

PS 80% afgekeurd betekent toch AO-klasse 80% (bij de rekenhulp)?

Mogelijk heb je aan dit topic over proefplaatsing bij een re-integratietraject iets. Het blijft onduidelijk voor mij wat er gebeurt met je Wajong uitkering als je stopt tijdens de proefplaatsing en niet weer (meteen) een andere baan wil proberen.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/proefplaatsing-bij-werkgever

quote:

…..PS 80% afgekeurd betekent toch AO-klasse 80% (bij de rekenhulp)?

Ja dat is juist, vanaf 80% arbeidsongeschikt val je in de AO-klasse 80% tot 100%

Laatst gewijzigd op: 12 november 2019 19:54

quote:

Op 12 november 2019 schreef Johnny Blade het volgende:

...- Ik wil inderdaad geen reintegratietraject zoals een Werkfit.

- Ik wil voornamelijk begeleiding bij alle juridische/financiele/wettelijke problemen waar ik tegenaan loop. Het detacheringsbureau helpt me nu, en dus heb ik alleen een jobcoach nodig om de arbeidsvoorwaarden en mijn rechten/plichten te verduidelijken of uit te leggen. (Iets in die geest!)

En die ook als je werkt en ergens mee zit samen met jou een oplossing bedenkt die werkt?

Je vraag is heel gewoon, maar ik weet niet goed bij wie je moet zijn die je aan zo'n jobcoach kan helpen. Ik zit te denken aan of de arbeidsdeskundige van het UWV of het leerwerkloket of MEE.

MEE heeft de integrale arbeidscoach
https://www.mee.nl/integrale-arbeidscoach

Vraag aan het UWV webcareteam of iemand op dit forum: Is een informatief en vrijblijvend adviesgesprek met een arbeidsdeskundige mogelijk zonder dat je meteen verplicht bent een re-integratie traject te moeten doen ?

quote:

Op 12 november 2019 schreef Johnny Blade het volgende:

...Dank je wel Jan, je bent al jaren een bron van info en houdvast voor me (en anderen)

Dat is fijn om te horen, maar ik heb door alles wat hier wordt gedeeld ook veel geleerd, me over verbaasd, zorgen over gemaakt en ik probeer er wat van te maken. Ik hoef gelukkig geen perfect mens te zijn. Mijn spraak wordt slechter en zo kan ik toch wat betekenen.

En misschien is er iemand op dit forum die juist door zijn beperking extra goed kan luisteren en een opleiding gaat volgen om spraak te verbeteren bij spasticiteit.
Of iemand die re-integratie coach wordt en het re-integratie traject veel verbetert.

Vergeet ook niet @tt en alle anderen die hier ook meedenken of hun mening geven.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!