Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Belazerd door het UWV
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Belazerd door het UWV
sam
14486

Ooit, medio 2015 kwam er een brief van het uwv over het hebben van arbeidsvermogen. Deze brief dus: www.iederin.nl/downloads/dl.php?l=899_20160208_Vooraankondiging_UWV_over...

Goed, lees hem goed en dan stel ik even de vraag. Zie je staan op pagina 1 dat ze het dossier bekeken hebben en op basis daarvan beoordelen dat er arbeidsvermogen is? In dat dossier staat namelijk dat betreffende aangeschrevene oproepkracht is en af en toe werkt.
Als ik dan kijk op pagina 3 dat er ook arbeidsvermogen kan zijn als je beschut werk nodig hebt, alleen met begeleiding kan werken etc. dan denk ik als weldenkend nederlands lezend persoon dat als iemand dus heel af en toe als oproepkracht werkt er inderdaad arbeidsvermogen is. Er staat namelijk verder niets in wat dat tegen spreekt. Dus ga je accoord nietwaar?

En dan lees je een jaar later de definitie van arbeidsvermogen volgens het uwv:

Volgens de regels van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) heeft u arbeidsvermogen als u voldoet aan deze 4 criteria:

- U kunt een taak uitvoeren in een arbeidsorganisatie. Hiermee bedoelen wij dat u misschien niet alle taken aankunt die horen bij een baan. Maar u kunt wel een taak uitvoeren die onderdeel uitmaakt van de baan.
- U heeft basale werknemersvaardigheden. Hiermee bedoelen wij dat u zich kunt houden aan afspraken.
- U kunt tenminste 1 uur aaneengesloten werken. Hiermee bedoelen wij dat u minimaal 1 uur uw aandacht bij het werk kunt houden, zonder dat u hierbij bijvoorbeeld intensieve begeleiding nodig heeft.
- U kunt per werkdag minstens 4 uur werken. Of u kunt per werkdag minstens 2 uur werken, én per gewerkt uur kunt u minstens het minimumloon per uur verdienen.

Daar ga ik dan even. Een taak uitvoeren, nou ja, naar de wc gaan is oke, de billen afvegen lukt ook soms, dus ja er kan een taak uitgevoerd worden. Oh wacht even, een onderdeel van de baan. Welke baan? Postzegels likken bij de overheid? oh nee, die plakken vanzelf....ach, kom, een taak kan wel, dus niet mekkeren.
Basale werknemersvereisten: houden aan afspraken. Poepoe, moet zien dat dat gaat lukken voor sommigen die allang fulltime werken, maar goed, deze persoon waar het over gaat kan dat wel zolang hij die regels snapt he.
Derde punt 1 uur aangesloten werken. Dat kan, behalve als ik de uitleg van het uwv lees: een uur aandacht bij het werk houden. Nou uwv, dat kun je dus vergeten, dat heeft nog nooit langer als een minuut of vijf geduurd en dan zijn we in dromenland beland. Hee, verhip, hij voldoet niet aan het derde punt. Maar dat stond niet in die brief. Waarom stond dat er niet bij? Want dan was ik nooit accoord gegaan met de toegewezen arbeidsvermogen.
En dan punt vier, per werkdag 2 uur of minstens vier uur werken?

En dan vraag ik me af: bedoelen ze dat een enkel keertje twee uur of vier uur per werkdag? Want ook dat staat er niet bij. Googelen dan maar en ver in de steegjes van het uwv in een achterafkamertje kom je dan het uwv webcare team tegen die dan een uitspraak doet waar ik helemaal van achterover sla: Ze bedoelen 2 uur per dag, elke dag van de werkweek, of vier uur per dag elke dag van de werkweek.
Maar ook dat stond niet in die brief.

Ja hallooooo, dat kunnen we schudden natuurlijk. Dat gaat nooit lukken elke dag, die vier uur niet, maar die twee uur ook niet. Misschien een keer een weekje, maar geen weken achter elkaar. Dat was ook allang duidelijk uit het betreffende dossier.

En nu voel ik me dus (ruim anderhalf jaar na de brief) zwaar belazerd door het UWV. De bezwaar termijn is allang voorbij, maar ze hebben willens en wetens mensen er in geluisd door niet de definitief zoals die nu wel (gedeeltelijk!!!!!, nog altijd niet aangevuld met dat het voor alle dagen in de week geld) op hun website staat mee te vermelden in die brief.
Valse voorwendsels, misleiding, opgelicht, belazerij, het geld wat mij betreft allemaal.

En nu? Kan ik daar nog op terugkomen zonder meteen door de herkeuringsmolen van het uwv te moeten met betreffende client?

Maar ook dat stond niet in die brief.

p.s. het is een pdf in de link naar die brief, dus openen met adobe reader of zo

Dat klopt denk ik wel, maar geeft geen antwoord op mijn vraag:

En nu? Kan ik daar nog op terugkomen zonder meteen door de herkeuringsmolen van het uwv te moeten met betreffende client?

Ik zie dat op nieuwere topics wel een antwoord komt van uwv, dus zou het mooi zijn hier ook een antwoord te zien.

Hallo Sam,

Ik heb je bericht rustig doorgelezen en merk dat er wat verwarring is ontstaan. 

Bij het versturen van de eerste brief hebben wij gekeken naar jouw dossier, als daarin staat aangegeven dat in het verleden gewerkt hebt. Gaan wij ervan uit dat je arbeidsvermogen hebt. 

Geef je dan aan dat je het er niet mee eens bent, dan worden de criteria voor arbeidsvermogen erbij gepakt. 

45 vragen over beoordelingarbeidsvermogen

Ik begrijp nu dat deze beoordeling vorig jaar heeft plaats gevonden. Hierdoor is de bezwaartermijn al verstreken.

Om toch tot een oplossing te komen wil ik je adviseren contact op te nemen met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige kan de situatie met je bespreken.

Bel hiervoor met de klantenservice of stuur een bericht via Mijn Berichten.

Met vriendelijke groet,

Jeroen

UWV WebcareTeam

Laatst gewijzigd op: 31 januari 2017 16:24

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!