Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Basale werknemersvaardigheden, wat houdt dat precies in?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Basale werknemersvaardigheden, wat houdt dat precies in?
D. Mast
47019

Eén der criteria voor Arbeidsvermogen is het volgende:

"U heeft basale werknemersvaardigheden. Hiermee bedoelen wij onder andere dat u zich kunt houden aan afspraken."

Dit is wel erg summier opgesteld. Dat je je als werknemer aan afspraken moet houden, opdrachten moet begrijpen en het werkgeversgezag moet accepteren en gehoorzamen, is mij wel duidelijk. Maar moet ik bij basale werknemersvaardigheden ook denken aan zaken als omgang met (lastige) collega's, groepsdruk, sociale weerbaarheid en of je in staat moet zijn om zelfstandig een conflict met een collega op te kunnen lossen?

Mooie vraag. In hoeverre valt ook het kunnen samenwerken met collega's en het kunnen samenwerken van collega's met de persoon in kwestie onder basale werknemersvaardigheden? 

Laatst gewijzigd op: 29 augustus 2017 20:21
Ik begrijp dat jullie graag willen weten wat er onder "basale werknemersvaardigheden" valt. 
Basale werknemersvaardigheden zijn vaardigheden die een werkgever of organisatie van je vraagt om te kunnen functioneren als werknemer. 
  • Denk hierbij aan het nakomen van afspraken tussen werknemer en werkgever. (bijvoorbeeld: op tijd op het werk verschijnen).
  • Dat je weet wat voor kleding je aantrekt naar het werk toe.
  • Ook een goed functionerend geheugen kan onder basale werknemersvaardigheden vallen. (bijvoorbeeld: het onthouden hoe een machine bedient moet worden). 
Welke werk passend is voor iemand is natuurlijk maatwerk, daarbij zal er ook worden gekeken hoe je met collega's om kunt gaat en wat voor jou het beste is. 
 
Met vriendelijke groet,
Jeroen
UWV Webcareteam

Kortom, zolang je niet veel te laat aan komt kakken met enkel een sok om je zaakje, een smerige onderbroek op je hoofd en zo’n piraten-stofje op je oog, heb je basale werknemersvaardigheden.

Dat van die sok is het briljantste 'mental image' van deze week, dankjewel! :D :D


Ik denk dat er nog een belangrijk punt mist op deze checklist: "kun je je huis uit?" - Ik heb moeite met buitenshuis zijn (zelfs de supermarkt is lastig), door angststoornis met agorafobie. Maar ben wél arbeidsgeschikt verklaard, door meerdere UWV'ers. Compleet onbegrijpelijk. 

Laatst gewijzigd op: 01 september 2017 10:06

Maar als je naar de supermarkt gaat, doe je wel de juiste kleding aan. Daarom heb je dus arbeidsvermogen ;) 

 
Echt, ik val een beetje over die zin. De meeste mensen weten heus wel wat ze aan moeten trekken naar hun werk. En bovendien, hoe bepaald UWV dit? Want ik heb dus ook basale werknemersvaardigheden, maar mij is niks gevraagd over hoe ik gekleed zou gaan naar mijn werk. 
 
Ademhalen is ook best een belangrijke vaardigheid voor werknemers trouwens, zullen we dat dan ook maar toevoegen aan het lijstje? Kom op zeg. 

Nou, dat valt te bezien. Ik ken mensen die in hun huispak of onesie naar de AH gaan, lijkt me niet echt gepaste kledij. Of de dames die bij Hotter Than My Daughter op tv komen, die zelfs in sm-kleding naar hun werk gaan. Hebben zij dan minder punten op de werknemersvaardigheden-lijst? En zou het dus zin hebben voor mensen die afgekeurd willen worden om in een Nazi-uniform naar het eerstvolgende UWV-gesprek te gaan..? Dit lijstje is belachelijk :(

Laatst gewijzigd op: 01 september 2017 14:31

Nu we het toch hebben wat mensen in een supermarkt dragen (hoort wel niet helemaal bij het topic,  maar altijd leuk voor sombere momenten)  :

http://www.peopleofwalmart.com/


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!