Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Arbeidsvermogen valt vrijwilligerswerk hier ook onder of alleen betaald werk?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Arbeidsvermogen valt vrijwilligerswerk hier ook onder of alleen betaald werk?
janneke
11626

Hallo,

Ik heb een vraag over de oude wajong en de participatiewet/arbeidsvermogen. Weet iemand en de moderator van uwv of dit arbeidsvermogen waarbij de meeste wajongers 5% omlaag gaan qua uitkering ook onder vrijwilligerswerk valt? Of valt onder dit arbeidsvermogen alleen betaald werk?

 

Groet Janneke

Beste Janneke,

Mijn inziens kijkt het UWV er altijd naar wat je nog wel doet of wel kunt en wilt doen, dus ja ik denk dat ze alle werkzaamheden als arbeidsvermogen kunnen zien 

Helaas als je het huishouden kunt doen, word dit vaak al zo gezien alsof je ook gewoon kunt werken dan, ik weet niet of dat echt eerlijk is of niet, want je huishouden is (niet te vergelijken met werken buitenshuis) want ja een werkgever neemt je aan of niet aan (dat bepaald diegene zelf) je huishouden is altijd, dat is onvermijdbaar, of je nu wat mankeert of niet.

Groetjes, Kelly

Laatst gewijzigd op: 02 januari 2018 21:39

Als je in de oude wajong zit heb je ergens in de afgelopen 3 jaar een voorlopige en daarna een definitieve beoordeling over jouw arbeidsvermogen ontvangen.

Als daaruit is gekomen dat er arbeidsvermogen is dan gaat de uitkering met 5% omlaag. Is er geen arbeidsvermogen uitgekomen dan blijft de uitkering 75% van het minimumloon.

Bij de beoordeling van het arbeidsvermogen wordt naar deze criteria gekeken https://www.uwv.nl/particulieren/vragenwajong/ik-heb-oude-wajong/beoorde.... Het doen van betaald werk of van vrijwilligerswerk zou iets kunnen zeggen over het wel/niet hebben van arbeidsvermogen maar als er  arbeidsvermogen is gegeven maakt het niet uit of je vrijwilligerswerk of betaald werk doet, de  uitkering gaat met 5% omlaag. Maar bij de owajong merk je dat alleen als je geen of minder dan 20% van het minimumloon aan inkomsten hebt. https://perspectief.uwv.nl/forum/s/inkomstenverrekening-bij-werken-naast...

Zou je alleen arbeidsvermogen toegekend krijgen wanneer je vrijwilligerswerk doet dat ook door een betaalde kracht gedaan kan worden?

Laatst gewijzigd op: 03 januari 2018 16:03

Het is gewoon een bezuinegingsmaatregel en niet om mensen te helpen om te gaan werken. Het is zelfs zo dat als je maar 12 uur per week kan werken ga je er financieel nog meer op achteruit. En 12 uur per week kunnen werken is geen arbeidsvermogen hebben vind ik. Eerst was ik het er wel mee eens dat als je maar 12 uur per week kunt werken arbeidsvermogen hebt,maar uit zeer betrouwbare bron heb ik al gehoord dat als je maar 12 uur per week kan werken vrijwel geen kans maakt op een baan, en al helemaal niet op een baan die echt bij je past. O ja SW werk doen lopende band werk of schoonmaken o ja dat heb je zo, Maar als je daar doodongelukkig van word dat maakt meneer Rutte geen bal uit. En vergeet niet alle mensen met een laag inkomen gaan er de komende 5 jaar nog meer op achteruit en de rijken gaan er de komende 5 jaar nog meer op vooruit. Want de huurtoeslag word in 5 jaar volledig afgebouwd. En ja zeker ook de zorgtoeslag gaat verdwijnen als het aan Rutte en pechtold ligt.

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2018 14:52

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!