Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > arbeidsvermogen, maar nog niet in staat om te werken
Beoordeling van je arbeidsvermogen
arbeidsvermogen, maar nog niet in staat om te werken
Bart
175711

Mijn vraag is wat er gebeurt met de hoogte van mijn Wajong2010 uitkering in de volgende situatie.

Wanneer ik op dit moment niet in staat ben om te werken, maar misschien wel in de toekomst, maar misschien ook niet, afhankelijk van het verloop van mijn klachten.

Gaat deze van 75% naar 70% van het minimum loon wanneer mij arbeidsvermogen wordt toegekend? Als dit zo is en ik blijk later ook niet in staat te zijn om te werken, is die verlaging van mijn uitkering dan niet een beetje onterecht?

Dit is heel rot, maar ja, ook dan gaat je uitkering naar 70%. Ik heb precies hetzelfde.
Het is echt niet om mensen te stimuleren te gaan werken (sorry UWV) het is een bezuinigingsmaatregel.
Ook als je op dat moment nog niet kunt werken, maar UWV denkt dat je in de toekomst wel kunt werken (ookal voldoe je al jaaaaren niet aan de arbeidsvermogen criteria) dan wordt je uitkering toch verlaagd.

Als je het er niet mee eens bent kun je dit aangeven bij je arbeidsvermogen toekenning geloof ik, wat ze er dan mee doen weet ik niet, ik ben er maar mee akkoord gegaan omdat ze aangegeven hebben dat iedereen die wajong2010 heeft en in de toekomst kansen heeft om arbeidsvermogen te krijgen, nu arbeidsvermogen krijgt toegekend.
Mijn kracht om daar tegen in te gaan is op.

Aanvulling: de regels na 2018 zijn nog een beetje onbekend, dus het kan ook best zo zijn dat als je aangeeft bij uwv dat je klachten verergerd zijn of niet verbeterd, dat je dan terug gezet wordt. Maar zoals ik al zei, dat ik onbekend.

Hoi Mahayana,

Dank voor je reactie.
Naar dat je geen kracht meer hebt om er nog tegen in te gaan, maar ik kan mij er zeker iets bij voorstellen.

Wanneer het echt zo gaat, is het inderdaad een ordinaire bezuinigingsregeling.

Eigenlijk zou iemand die nu niet in staat is om te werken, dan tijdelijk geen arbeidsvermogen moeten kunnen hebben en dan die 75% behouden. Blijkt dat iemand later wel in staat is om iets bij te verdienen, kan het UWV altijd nog de uitkering verlagen.
Bovendien is er echt niet voor iedereen een gepaste baan om te werken om zo de verlaging terug te verdienen.

Ik weet niet wat jouw leeftijd is, maar ik ben 47 en hoop maar dat ze dan minder moeilijk gaan doen.

Laatst gewijzigd op: 08 februari 2017 20:09

''Eigenlijk zou iemand die nu niet in staat is om te werken, dan tijdelijk geen arbeidsvermogen moeten kunnen hebben en dan die 75% behouden. Blijkt dat iemand later wel in staat is om iets bij te verdienen, kan het UWV altijd nog de uitkering verlagen.''

Hier ben ik het helemaal mee eens! Ik snap ook echt niet waarom dat niet gewoon kan, maar goed, wellicht passen ze dit nog aan na 2018, wie weet.

Ik ben 23 jaar, maar op het moment bezig met een lichte ''reintergratie'' dus misschien is mijn kans op arbeidsvermogen wel iets groter dan bij jou (ook dat is iets wat uwv niet zo kan bepalen, vind ik).

Beste Bart,

Het antwoord van Mahayana klopt helemaal.
Daar heb ik niets aan toe te voegen.

In de Wajong2010 wordt de beoordeling "geen arbeidsvermogen" alleen toegekend, wanneer je nu en in de toekomst niet zult kunnen werken.
Er is dan sprake van "duurzaam geen arbeidsvermogen".

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webcare Team

Laatst gewijzigd op: 09 februari 2017 10:55

Hallo Stella, hoe zit dat met de oWajong? Als je nu niet kunt werken, maar misschien in de toekomst wel? Krijg je dan geen arbeidsvermogen?

Laatst gewijzigd op: 09 februari 2017 15:13

Hallo Tussengas,

Het werkt net even wat anders, ik zal het zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

Op dit moment wordt er bij de beoordeling gekeken naar "duurzaam geen arbeidsvermogen" in het kader van de Participatiewet.

Bij de beoordeling van de Wajong2010 is het arbeidsvermogen én de duurzaamheid al beoordeeld. Toen werd je bij nu of in de toekomst arbeidsvermogen ingedeeld in de werkregeling. En bij geen arbeidsvermogen voor nu of de toekomst in de uitkeringsregeling. Ben je toen ingedeeld in de werkregeling dan krijg je nu automatisch de beoordeling "wel arbeidsvermogen".

Bij de beoordeling van de Oude Wajong is er nog niet eerder een verdeling geweest in wel of geen arbeidsvermogen. Wettelijk is er nu afgesproken dat mensen met een oude Wajong die nu geen arbeidsvermogen hebben automatisch wordt aangenomen dat dit duurzaam is. (dus ook voor in de toekomst)

Met vriendelijke groet,

Jeroen

UWV WebcareTeam

Dank voor de uitleg!

Laatst gewijzigd op: 10 februari 2017 12:38

Graag gedaan Tussengas ;)
Alvast een fijn weekend!

Met vriendelijke groet,

Jeroen

UWV WebcareTeam

Laatst gewijzigd op: 10 februari 2017 14:06

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!