Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Arbeidsvermogen, gevolgen...
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Arbeidsvermogen, gevolgen...
Yarrick
45918

Ik heb geprobeerd om via google antwoord te vinden op perspectief, maar tevergeefs. Ik denk dat deze vraag al meerdere keren is langsgekomen namelijk.

Sommige mensen kennen misschien mijn onderwerpen van het verleden, maar ik wil mij laten herkeuren en ben nu opgeroepen omdat ik heel graag wil werken en de werkgevers wat aanbieden (Ioondispensatie etc.) dit kan niet zonder arbeidsvermogen.

Zoals de situatie nu is:
Wajong 2010; geen arbeidsvermogen, in de toekomst ook niet.

Ik zou graag willen weten en voorbereiden hoe het is om wel arbeidsvermogen te hebben? Een Wajonger wordt dan gekort van 75% naar 70%. In 'ruil' krijg ik daarvoor de mogelijkheden die eigenlijk een werkgever heeft om een Wajonger in dienst te nemen.

Maar zie ik nog wat over het hoofd?
Word ik tewerk gesteld als het toch niet lukt?
Ben ik dan verplicht om me elke keer te melden bij het UWV voor banen?
Ik lees iets over een persoonlijk-, werk-, of reïntegratieplan?

Ik ben al 4 jaar bezig met vrijwilligerswerk, opleidingen en dat is mij met veel moeite gelukt. Ik ben klaar voor de volgende stap.

Ik lees hier bijvoorbeeld:

https://www.steungroep.nl/2017-10-31-11-21-16/wajong/484-hoe-wordt-arbei...

quote:

In het originele topic schreef Yarrick:

'Ben je volgens de verzekeringsarts minder dan vier uur per dag belastbaar, dan volgt automatisch de conclusie dat je dat wel minstens twee uur per dag bent. Vervolgens moet de arbeidsdeskundige nog beoordelen of je per uur het minimumloon kunt verdienen.

Hiervoor gebruikt hij of zij een lijstje met vijftien ‘drempelfuncties’, zoals postbesteller, productiemedewerker of baliemedewerker. Als je volgens de arbeidsdeskundige het werk in een van die functies twee uur per dag kunt doen, heb je ‘arbeidsvermogen’ (ook al worden die functies in de praktijk nooit voor twee uur per dag aangeboden).

Ben ik dan verplicht productiemedewerker of postbesteller te worden als daar een vacature voor open is?

Hoi Yaarrick,

Goed dat je klaar bent voor de volgende stap.

Als uit de keuring blijkt dat je arbeidsvermogen hebt, komt het participatieplan.

Samen met de arbeidsdeskundige bespreek je wat je mogelijkheden zijn.  Ook wordt bekeken welke hulp of voorzieningen je nodig hebt. De afspraken die de arbeidsdeskundige met je maakt, staan in je participatieplan. Hier moet je je aan houden.

Het gaat erom, wat voor jou als passend werk wordt gezien, zoals afgesproken in je participatieplan.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcareteam

De criteria voor arbeidsvermogen worden alleen gebruikt bij de beoordeling. Het betekent dus niet dat je voor een bepaald aantal (meestal wordt 20 uur per week gedacht) uren aan het werk moet. Het betekent ook niet dat je alleen drempelfuncties kunt gaan doen. Die gebruikt het UWV voor het bepalen van je arbeidsvermogen.

Als je “duurzaam geen arbeidsvermogen” zit je bij een Wajong2010 in de uitkeringsregeling (maximaal 75% WML). Als je “wel arbeidsvermogen” hebt zit je of in de werkregeling (maximaal 70% WML) of voortgezette werkregeling of studieregeling. Als je van “duurzaam geen arbeidsvermogen” naar “wel arbeidsvermogen” gaat kom je waarschijnlijk in de werkregeling als je geen studie doet.

Bij de Wajong2010 heb je sollicitatieplicht (minimaal 4 keer per 4 weken solliciteren) en de plicht een passende functie te accepteren.

(WML = Wettelijk minimum loon)

1

Maken van een plan doe je in een gesprek bij het UWV waar je aangeeft wat je zelf kunt doen om werk te vinden of te houden. Naast solliciteren en netwerken kan dit bijvoorbeeld een re-integratietraject of een training of opleiding of een werkervaringsplaats zijn. Je kunt aangeven welke banen je graag zou willen of bij welke soort bedrijven je wil graag werken.

Advies is om het gesprek goed voor te bereiden, wat je interesses zijn en in welke sector(en) je graag wil werken, hoeveel uur je kunt werken, hoeveel km’s je kunt reizen, of je voorzieningen op de werkplek nodig hebt, of je eventueel een cursus of opleiding nodig hebt of andere dingen die je belangrijk vindt.

Je mag iemand meenemen naar het gesprek en je mag het gesprek opnemen.

De afspraken worden in het plan vastgelegd. Je wordt geacht je eraan te houden.

Bespreek ook als tijdens re-integratie of werken blijkt dat je gezondheid achteruit gaat of het om een andere reden niet lukt, wat dan.

2

Bij een re-integratietrajct kun je kiezen uit de lijst erkende re-integratie bedrijven.
https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/bekijken-lijst-erkende-jobc...

Soms ga je niet meteen aan het werk, maar volg je 'Werkfit maken' en/of 'Fit naar werk'. Soms is een cursus of opleiding mogelijk. Soms zijn snuffelplaatsen (voor 2 weken) of proefplaatsing mogelijk. Meestal doe je dit samen met een jobcoach. Je mag ook kiezen voor geen ondersteuning door het UWV, maar dit wordt wel vastgelegd in het plan.

Passend werk moet je accepteren, anders krijg je geen uitkering meer.

3

Laatst gewijzigd op: 23 januari 2019 13:12

Het kan zijn dat je bij werken loondispensatie krijgt. Dan mag de werkgever je minder dan het WML per uur te betalen. Dit gaat door het vaststellen van de loonwaarde, hoeveel van het WML je in staat bent te verdienen bij het werk en bedrijf. Vraag altijd naar het bruto loon per maand wat je krijgt. Dan kun je met de rekenhulp Wajong2010 kijken hoeveel je nog aan Wajong uitkering krijgt naast je loon.
https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx

Wijzigingen moet je altijd binnen een week doorgeven aan het UWV. Als je inkomen wijzigt moet je het toetsingsinkomen voor toeslagen van de belasting ook (laten) aanpassen.

Je kunt ook eens rondkijken op werk.nl, bijvoorbeeld https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/uitkering-aanvragen/uwv-dienstverl...

4


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!