Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: WIA > Arbeidsongeschiktheidspensioen
WIA
Arbeidsongeschiktheidspensioen
Kris
368010

Hallo UWV,

Ik kreeg van het ABP een aantal papieren overlegd, waarmee ik een arbeidsongeschiktheidspensioen kan aanvragen.
Geen idee wat dat inhoudt, maar als nu blijkt dat mijn pensioenopbouw nog was doorgelopen tijdens de ziektewetuitkering, en er ook recht bestaat op een aanvulling op mijn WIA.. Nou ja, dat helpt wel in alle kosten.

Maar nu blijkt dat de oud werkgever zijn handtekening op die aanvraag moet zetten om bij UWV informatie op te vragen. Die krijg ik natuurlijk niet :-/
En ik zou mijn ontslagbesluit mee moeten sturen.

Ik gaf aan wat de situatie was, waarop de ABP meneer zei dat de werkgever een handtekening moet zetten, omdat hij ook verantwoordelijk was voor de verzuimbegeleiding..

Ik zei: nou nee, niet in dit geval, want UWV heeft dat moeten doen ivm mijn no risk polis van de WAJONG. Zij hebben mijn ziektewetuitekering overgemaakt en de oud werkgever heeft dat aan mij betaald.

Hij zei: schrijf er maar een brief over, dit is te ingewikkeld. Je hebt een handtekening nodig dat u bent ontslagen, maar u bent nog in beroep... En uw werkgever moet aan deze aanvraag meewerken.

Ik zei: beroep tegen ontslag schorst niet dat je wel degelijk bent ontslagen.....

Kan UWV niet zelf aan het ABP aangeven dat ik in de WIA zit?
Bij ABP staat dat UWV dit zelf doet na de beslissing.

Ha Kris,

Wat een hobbels allemaal. Als je ergens recht op hebt lijken ze allemaal nog veel groter.
Ik heb even in mijn papieren gekeken. Als eerste heb ik een formulier “ aanvraag ABP arbeidsongeschiktheidsPensioen en premievrije pensioenopbouw” gekregen. Hier hoefde ik geen handtekening van een ander, laat staan mijn oud werkgever, in te vullen. Vervolgens kreeg ik een brief waarin stond dat ik een kopie van de AD-rapportage moest toesturen. Daarna kreeg ik een brief “ beëindiging van uw deelname bij ABP”. Als laatste heb ik een brief ontvangen met uitleg over het ABP arbeidsongeschiktheidsPensioen en premievrije pensioenopbouw.
Ik vraag me af wie de opbouw van jouw pensioen gestopt heeft en doorgegeven heeft aan het ABP.Zoals ik het nu lees heb je daar geen brief over gekregen. Ik weet niet of je kunt inloggen bij het ABP maar in je uniform pensioenoverzicht staat een kopje “Wat krijgt u als u arbeidsongeschikt wordt”? (bij mij op blz. 2 maar ik heb een papieren versie).

Hier staat ook een bedrag vermeld maar dat kan afwijken vanwege het WIA dagloon.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen wat betreft de namen van de formulieren. Bij mij heeft alles ook lang geduurd voordat ik de beslissingsbrief kreeg. Ik heb iedere maand gebeld met het ABP maar er werd steeds gezegd dat ze op gegevens van het UWV moesten wachten en dat het bekend was dat het erg druk was bij het UWV waardoor de wachttijd opliep. Ik heb alles met terugwerkende kracht netjes uitbetaald gekregen.

Ik wens je een fijne avond toe en ik hoop dat aan al die gevechten die je moet leveren snel een einde komt.

Zachte knuffel

Fosje

Mogelijk hoort dit onder het thema 'WIA'.

Klopt, hoort onder kopje WIA, sorry.

Het probleem is blijkbaar dat mijn oud werkgever mij eind 2017 zelf heeft afgemeld, en niet heeft doorgegeven dat ik een ziektewetuitkering kreeg.

Ik begrijp overigens zelf niet hoe het zit, hoor, de combi van ontslag/ziektewet ihkv pensioenopbouw/arbeidsongeschiktheid ihkv WIA (en dan laat ik de wajong en groene/witte tabel nog maar even buiten beschouwing ;-).

Het is blijkbaar een zeer ongewone situatie dat een overheidswerkgever een wajonger die ziek is geraakt om een andere reden ontslaat.
En mijn oud werkgever nam mijn ziek worden (of arbeidshandicap ihkv wajong) helemaal niet serieus.

Ik ga eerst UWV vragen of zij de beslissing hebben doorgegeven/gaan doorgeven, want belastinginspecteur belde ook nog over naheffing, en advocaat wil ook nog meer teksten van mij. Ik trek het amper.

Bedankt voor jullie hulp en steun!

Laatst gewijzigd op: 08 maart 2020 02:37

Ik weet niet of je aan dit van de Pensioenfederatie nog wat hebt.

In het kader van arbeidsongeschiktheid is een convenant gesloten. In het convenant regelen verzekeraars en pensioenfondsen het zogeheten 'in- en uitlooprisico' bij het switchen van baan, zodat er geen onnodige 'gaten' vallen in de inkomensbescherming. Doel is de arbeidsmobiliteit van mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn te verbeteren. Het convenant heeft betrekking op de arbeidsongeschiktheidsdekking in pensioenregelingen bij zowel verzekeraars als pensioenfondsen. In 2017 is de werking van het convenant geëvalueerd en dat leidde niet tot aanpassing.

https://www.pensioenfederatie.nl/stream/convenantdekkingaopensioenenprem...

Jij weet ook alles ;-)
Ik ga het bekijken. Dank je.

UWV zal ik morgen zelf wel even bellen hierover.

Hi Kris,

Ik heb het voor je nagevraagd en je krijgt deze brief van het ABP zodra UWV heeft doorgegeven dat je een WIA-uitkering ontvangt.

UWV heeft dit dus inderdaad doorgegeven.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!