Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Alsnog Wajong krijgen op je 40e
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Alsnog Wajong krijgen op je 40e
Zenit
609612

Hallo iedereen,

Ik ben nieuw hier, maar dit forum leek me de beste plek voor mijn vraag.

Een aantal jaren terug ben ik werkloos geworden door een combinatie van de crisis en een aanzwellende vorm van agorafobie. Agorafobie is een vorm van straatangst waarbij je niet te lang op 1 plek kunt zijn, zeker niet als dit min of meer gedwongen wordt. Ook werd bij mij Pavornus Nocturnus vastgesteld, oftewel hallucinaties. Die zorgen er voor dat ik overdag behoorlijk moe ben van de strijd die ik 'snachts voer tegen deze hallucinaties.

Na een aantal maanden in therapie geweest te zijn geweest bij de plaatselijke GGZ hier werd mij er op gewezen dat op basis van mijn gedrag, reacties en houding ik wel eens Autisme kon hebben. Men stelde voor een geheel onderzoek te starten, eentje waarbij ook mijn moeder werd betrokken en mijn partner. Na een lang onderzoek kwam de diagnose naar voren: Ik heb van kinds af aan al autisme.

Nu zat ik voor de Agorafobie afhankelijk in de ziektewet. Na het 1e jaar werd ik herkeurd en goedgekeurd door de verzekeringsarts. Hier ben ik tegen in bezwaar gegaan maar dit mocht niet baten. Uiteindelijk heb ik een advocaat in de arm genomen maar ook de rechter gaf het UWV gelijk.

In de tussentijd werd autisme bij me vastgesteld en mijn advocaat heeft tegen mij gezegd, je kunt nu beter een Wajong uitkering aanvragen. In principe loopt de rechtszaak tegen het UWV nog door via de hoge raad, maar de uiteindelijke doelstelling is dan toch een Wajong uitkering.

In hoeverre is de kans aanwezig dat ik met de combinatie:
- Agorafobie
- Pavornus Nocturnus
- Autisme

op mijn 40e nog een Wajong uitkering toegewezen krijg? Bestaat dat eigenlijk wel? Feitelijk heb ik autisme vanaf mijn jeugd. Graag hoor ik jullie mening, en ook wat ik moet ik doen als het UWV wederom zegt "Nee, naar onze mening kunt u gewoon werken".

Pagina's

Bericht 1 van 2

Beste Zenit,

Ik lees dat er een hoop met je is gebeurd.
Je wilt graag weten of je alsnog in aanmerking kunt komen voor een Wajong-uitkering.

Het is zeker mogelijk om op je 40e nog een Wajong-uitkering aan te vragen.
Dit doe je met het formulier Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen.

Houd er rekening mee dat je aanvraag zal worden beoordeeld volgens de voorwaarden van de Wajong 2015.
Wajong 2015 wordt alleen toegekend wanneer je nu en in de toekomst nooit meer zult kunnen werken.

Het is niet mogelijk om een Wajong-uitkering met terugwerkende kracht aan te vragen.

Lees verder in deel 2

Bericht 2 van 2

Wordt er beoordeeld dat je wel arbeidsvermogen hebt?
Dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor andere ondersteuning.
Je kunt opgenomen worden in het doelgroepregister, en in aanmerking komen voor de indicatie banenafspraak.

Ik wens je veel sterkte met je gezondheid!

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webcare Team

Niet met terugwerkende kracht? Normaal gesproken had mijn ziektewet uitkering maximaal 2 jaar moeten lopen, maar deze is per 24 september vorig jaar stopgezet. Ik heb toen nog een maandje restant WW gehad en vanaf dat moment heb ik geen inkomen meer. Dit valt nu allemaal op de schouders van mijn vriendin. En juist omdat een vriendin heb die inkomen heeft, kom ik niet in aanmerking voor een bijstanduitkering (met de nodige hulp etc), maar tegelijkertijd is het inkomen van vriendin laag. Ze verdiend net iets meer dan het minimumloon. Dus feitelijk zitten we met z'n beiden OP bijstandsniveau en hebben we wel alle rechten die daar bij horen (zoals toeslagen en kwijtscheldingen), maar geen ondersteuning van de gemeente bij het vinden van eventueel werk.

Nu hoeft dat voor mij ook niet, want in de huidige situatie kan ik eigenlijk ook helemaal niet werken. Aangezien de rechtszaak tegen het UWV nog loopt over de ziektewet hoop ik dat dan nog positief uitwerkt en dat ik met ..........

Laatst gewijzigd op: 19 april 2017 13:35

.....terugwerkende kracht alsnog die ziektewet uitkering krijg. Als ik dan tel vanaf 24 september tot aan nu dan praat je toch al gauw over 5 a 6000 euro.

Maar goed, hoe kan een arts van UWV bepalen of ik arbeidsvermogen heb of niet? Ja dit klinkt misschien een beetje een rare vraag, maar de persoon die het beste weet of die nog kan werken of niet, dat ben ik toch zelf? Ik weet wat mijn klachten zijn, gestaafd door het GGZ (met een pak aan documentatie), en de combinatie Agorafobie en Autisme is voor mij een combinatie die er voor zorgt dat geen enkele baan geschikt voor me is. Sowieso kan ik heel slecht om gaan met leidinggevenden en/of bazen, directies of wie dan ook 'boven' mij staat en 'macht' over mij heeft. Met collega's op zichzelf valt dit wel mee. Maar dan nog moet het niet te druk worden. Dat is het stukje Autisme. Alleen dan komt de Agorafobie de hoek om kijken. Zodra men tegen mij zegt "Jij moet" en op "Die plek" dan gaat er gemiddeld na een uurtje ineens .....

Laatst gewijzigd op: 19 april 2017 13:41

.....een knop bij me op en ren ik er vandoor. Letterlijk, fysiek, zonder wat te zeggen. Ben ik vertrokken. Voel ik me ineens opgesloten, figuurlijk. Want het kan ook buiten gebeuren. Waarom het gebeurt weet ik niet, het is net zo iets als niezen, het gebeurt soms zo maar ineens, al is er meestal wel een reden voor. Dus ik zie niet in wat voor baan ik uberhaupt zou moeten vervullen.

De enige 'baan' waar ik me goed in kan handhaven is "huisman". Alleen dat levert geen geld op en mijn vriendin wordt er ook niet blij van dat we steeds rond moeten komen van zo weinig. Als het aan mij ligt, heb ik zoiets van, keur mij maar 100% af, en laat mij maar. Ik ben toch al 40, woon in het noord oosten van het land, heb 0% kans op de arbeidsmarkt, heb allerlei psychologische aandoeningen; kortom, laat maar. Ik wil het zelf ook niet meer eerlijk gezegd. Ben nu sinds november 2014 thuis en ik redt me als 'huisman' wel aardig. Vindt het leven wel oke zo. Alleen een paar centen, die moeten er nog bij.

Laatst gewijzigd op: 19 april 2017 13:46

Bericht 1 van 2

Hallo Zenit,

Logisch dat je je afvraagt op grond van welke informatie UWV jouw arbeidsvermogen beoordeelt.

Bij de beoordeling arbeidsvermogen kijken wij of je met je ziekte of handicap mogelijkheden hebt om te werken.
En of je hierbij ondersteuning nodig hebt.

Uitgangspunt is de medische informatie die jij verstrekt.
Het is daarom belangrijk om bij de aanvraag zoveel mogelijk informatie mee te sturen.
Met name informatie, rapportages en verslagen van huisarts, specialisten en therapie.

Daarnaast word je uitgenodigd voor een gesprek met de verzekeringsarts en/of de arbeidsdeskundige.

Lees verder in deel 2

Bericht 2 van 2

In dit gesprek kun je jouw situatie toelichten.

Wajong 2015 kan ingaan vanaf de dag dat de aanvraag is ontvangen.
Jouw Ziektewet-uitkering kan, wanneer jij de rechtszaak wint, wel met terugwerkende kracht worden toegekend.

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webcare Teamquote:

Op 20 april 2017 schreef UWV Webcare het volgende:

Bericht 2 van 2In dit gesprek kun je jouw situatie toelichten.Wajong 2015 kan ingaan vanaf de dag dat de aanvraag is ontvangen.Jouw Ziektewet-uitkering kan, wanneer jij de rechtszaak wint, wel met terugwerkende kracht worden toegekend.Met vriendelijke groet,StellaUWV Webcare Team

Beste UWV Webcare,

Dank u voor uw reactie.

Ik heb echter 1 vraag, ik krijg toch niet weer dezelfde verzekeringsarts die ik de vorige keer ook heb gehad? Want die man was zo verschrikkelijk lomp en onpersoonlijk en hij was ook binnen 20 minuten al klaar met de gesprekken, terwijl daar telkens een uur voor stond gepland. Ik heb het hier over een ene Dhr. *verwijderd door moderator i.v.m privacy van de betreffende medewerker.*

Laatst gewijzigd op: 21 april 2017 08:51

Persoonlijk vind ik het niet netjes om hier op dit forum namen en werkadressen van verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen te plaatsen. Ook zij hebben recht op privacy.

quote:

Op 20 april 2017 schreef D. Mast het volgende:

Persoonlijk vind ik het niet netjes om hier op dit forum namen en werkadressen van verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen te plaatsen. Ook zij hebben recht op privacy.

Ben ik helemaal mee eens, maar ik vind wel dat ambtenaren die bij de overheid werken zich normaal kunnen gedragen tegenover hun burgers en ze niet te behandelen als nummer. Het is zoals gezegd niet netjes, maar het geeft mensen die in de toekomst met deze meneer te maken krijgen alvast een voorproefje wat ze kunnen verwachten.

Laatst gewijzigd op: 20 april 2017 21:23

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!