Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Alsnog ondersteuning op het werk mogelijk?
Werken en solliciteren
Alsnog ondersteuning op het werk mogelijk?
Jacqueline
35366

Beste allemaal,

Hopelijk het juiste thema gekozen! Zo'n 10 jaar geleden ben ik uitgevallen op mijn werk (24 uur) en daarna ben ik na 1,5 jaar teruggegaan met inmiddels een wajong met terugwerkende kracht voor 12 uur. Al die tijd gaat het met vallen en opstaan maar de laatste 13 maanden gaat het ene stuk minder goed.
Precies het moment dat ik van afdeling moest wisselen en met mijn nieuwe senior te maken die weinig empathisch is naar mijn beperkingen. Hierover in gesprek gaan levert weinig soulaas. Ik kom erachter dat ik van hem weinig heb te verwachten heb. Vandaag gaf hij aan, nadat ik dinsdag huilend in een vergadering ben uitgebarsten door werkdruk (omdat hij zijn zaakjes verzaakt) dat ik op moet passen dat mijn collega's mij niet als een jankerd gaan zien.
Terwijl mijn vorige manager heel fijn was wat mij een zoveel veiliger gevoel op kantoor gaf wat er zeker voor zorgde dat ik minder gestresseerd was.
Ondertussen verergeren mijn klachten wel, zoals slaapproblemen en de dwanghandelingen. Indertijd is besloten geen jobcoach aan te stellen.

Nu vraag ik me af wat mijn opties nu zijn?
Is er nog steeds een optie tot jobcoach? of wat voor mogelijkheden biedt het UWV als ondersteuning....Ik ga zelf ook op onderzoek op de site maar met alle wijzigingen in de wet en zoveel experts hier stel ik de vraag hier ook omdat ik graag blijf werken...en kijk hoe ik mezelf kan ondersteunen zonder uit te vallen.

Alvast bedankt voor alle eventuele tips!
Ik heb oude Wajong en stukje Wia en dus stukje inkomsten van werk.

Vervelende situatie waarin je zit en jij én het bedrijf worden er niet beter van. Wel goed van je dat je op zoek gaat naar een oplossing.

Er zijn externe jobcoaches en er zijn interne jobcoaches. Welke voor jou het beste is in jouw situatie kun je het beste overleggen met de arbeidsdeskundige van het UWV. Je kunt een verzoek voor een afspraak sturen via MijnUWV.

Meer informatie over de externe en de interne jobcoach vind je hier:
https://www.uwv.nl/particulieren/voorzieningen/voorzieningen-werk/detail...
https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/bekijken-lijst-erkende-jobc...
https://www.uwv.nl/zakelijk/leveranciers/leveranciers-voorzieningen/ik-w...

Voor je manager of iemand die interne coach kan worden of collega’s is mogelijk de “Ik ben Harrie” training iets. Mogelijk is dit iets om onder de aandacht te brengen bij je manager en/of Personeelszaken.
https://www.ikbenharrie.nl/

Mogelijk kan je manager contact opnemen met een werkgeversservicepunt (WSP) of zij advies hebben.

Voor een jobcoach voor begeleiding op de werkvloer kan de werkgever contact opnemen met het UWV.

Je werkgever heeft recht op Loonkostenvoordelen (LKV) en de no-riskpolis en met je oude Wajong uitkering tel je mee voor de banenafspraak en quotumheffing.

Laatst gewijzigd op: 28 februari 2020 12:31

Het lijkt me wel verstandig om niet in een situatie te belanden dat je collega's voor of tegen jou moeten kiezen. Ik raad je aan om het goed te houden met je collega's.

Misschien een punt van aandacht. Als jezelf ontslag neemt kun je gekort worden op de uitkering. Beter is dan dat de werkgever je ontslaat of ontslag met wederzijds goedvinden. Gezien dat je al een lange tijd bij dezelfde werkgever werkt is dan de ontslagvergoeding ook iets om in de gaten te houden. En niet "ziek uit dienst".

Als je gezondheid slechter wordt kun je de wijziging in gezondheid doorgeven aan het UWV.
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/oude-wajong/tijdens-wajo...

Ook afleiding zoeken, wat doen of familie en vrienden bezoeken of bewegen of sporten om je hoofd leeg te maken en er niet steeds mee bezig zijn is belangrijk.

Heb je hier wat aan?
Hopelijk komt het weer goed en ik wens je veel succes.

Laatst gewijzigd op: 28 februari 2020 12:47

Super bedankt voor deze informatie Jan.
Ik wil hier ook zeker blijven werken, doe dat al 12 jaar met vaak goed resultaat.
Helaas zijn mijn nieuwe senior en ik totaal geen match. Hij is ex-militair en ex politieagent en in mijn ogen nogal rechtlijnig. Er is sprake van dat ik naar een nieuw team ga dus dat wacht ik ook even af. Maar ik kom er met deze man zelf niet uit. Ook heb ik voor mijn 12 uur (even kijken of ik dan 35% van het minimumloon verdien) of een interne coach wat is.
Dan is het iig belangrijk dat ik iemand vindt die ik vertrouw. Wellicht is een zakelijkere externe coach beter. Die kent dan ook mijn senior niet.
Binnenkort ook gesprek met de manager dus dat wacht ik ook even af...

Maar omdat het punt van regelmatig teveel werk op mijn bord hebben al langer speelt kan een coach daar ook wellicht bij helpen?

Ik ga me verdiepen. Ik wilde iig weten of ik met oude wajong daar alsnog aanspraak op kan maken. Thanks!


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!