Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: WIA > Als boven een bepaalde grens verdiend wordt naast WIA uitkering, kans op herbeoordeling?
WIA
Als boven een bepaalde grens verdiend wordt naast WIA uitkering, kans op herbeoordeling?
Charliefox
384812

Beste mensen,

Sinds 2007 heb ik een WIA uitkering 80-100%. Mbt het onderwerp al het eea gelezen op internet en nu uitzoekende of ik een LAU of LGU heb. Ik kan het nochtans nergens vinden (ook niet op mijn uwv na inloggen). Sinds 2007 ben ik 1x opgeroepen door het uwv. Was door een arbeidsdeskundige (extern ingehuurd, bleek) die mij wat vragen wilde stellen. Vervolgens nooit meer wat gehoord. Mijn leeftijd is nu 5 jaar verwijderd van aow. Waarschijnlijk daarom geen tussentijds contact / herbeoordeling. Maar nu:

Kan ik een aantal keren per jaar, op seizoensbasis wat werkzaamheden verrichten. Zal hooguit 2-4x per jaar zijn en dan enkele dagen. Zeker geen fulltime week, bij lange na niet. Ik schat dat ik per periode (van die 2-4x per jaar) zo'n €500,- aan netto inkomsten zal hebben. Een extraatje dus. Die zal ik moeten opgeven middels het wia wijzigingsformulier. Net ingelogd geweest in mijn uwv en zo'n formulier nooit eerder gebruikt.

Nu las ik op het internet iets over restverdiencapaciteit, manmaatloon enz. En dat bij een bepaald inkomen per maand (boven een bepaalde grens) het "uwv softrware systeem" berekent dat de verzekerde dan kennelijk weer aan de beterende hand is, omdat dan een bepaald inkomen zelf verdiend wordt. Met als gevolg mogelijk een herbeoordeling.

Nu weet ik uiteraard dat volgens de richtlijnen theoretisch gezien er altijd een herbeoordeling kan plaatsvinden. Echter de praktijk is duidelijk anders, zie immers mijn situatie. Ik ben over 5 jaar aow'er en ben vanaf 2009 nog nooit herbeoordeeld. En om heel eerlijk te zijn; wil ik dat ook niet (meer). Door de jaren heen heb ik het niet werkende leven mentaal geaccepteerd. Dus de vraag:

Wie kan er, onderbouwd, iets zinnigs vertellen over de hoogte van de bijverdiensten, of het aantal keren, in relatie tot een mogelijke herbeoordeling, omdat je daarmee aantoont dus eigenlijk weer goed te kunnen werken een aantal uren per week. Al zal het slechts 2-4x per jaar zijn.

Dank alvast voor uw reacties.

Met vriendelijke groet,

CF

Pagina's

Mogelijk hoort dit topic onder het thema 'WIA'.

Hoi Charliefox,

Allereerst van harte welkom op het forum!

Wegens extreme drukte vandaag op al onze kanalen lukt het ons webcare team niet om vandaag nog een antwoord te geven op je vragen, maar weet dat we er mee bezig zijn. We doen ons best om je zo snel mogelijk van meer informatie te voorzien!

Laatst gewijzigd op: 06 mei 2020 14:28

Beste Charliefox,

Ik lees dat je sinds 2007 een WIA uitkering hebt, en dat je nergens kunt vinden welke WIA uitkering je nou precies hebt.

In dat geval raad ik je aan om ons even te bellen via 088 898 9294 of een bericht te sturen via Mijn UWV. Wij kijken dan graag na wat voor WIA uitkering je momenteel hebt van ons.

Zodra je weet welke uitkering je hebt, kun je via onze rekenhulp uitrekenen hoeveel je kunt bijverdienen. In de volgende link kun je de rekenhulpen vinden https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx.

Je geeft ook aan dat je niet eerder een herbeoordeling hebt gehad, en dat je dit liever ook niet wil in de toekomst. Dat kan ik me goed voorstellen. Als je af en toe een paar uurtjes gaat werken, dan roepen wij je niet meteen op voor een herbeoordeling.

Alvast heel veel succes!

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare

Dank voor de uitleg en de link. Inmiddels weet ik nu dat ik een WGA LAU uitkering heb.

De rekentool berekent het totale inkomen van inkomsten + uitkering samen. Dit is gebaseerd op de slogan "Werken loont" waarbij 2/3 deel van de inkomsten gekort wordt op de uitkering. Cliënt mag dus 1/3 deel van de inkomsten behouden.

Mijn vraag staat nog steeds open hoeveel (in percentage) een cliënt mag (bij-) verdienen aan zelf vergaarde inkomsten voordat "het uwv systeem" iemand aanmerkt als herbeoordeelbaar. Omdat een bepaald percentage inkomsten vergaard wordt, waarmee de cliënt aantoont dat het wellicht beter gaat en mogelijk niet meer (volledig) arbeidsongeschikt is.

Op internet (op fora zoals hier) wordt gesproken van als je niet meer dan 20% van je oude loon verdient, je arbeidsongeschikt blijft. Daarboven zou een herbeoordeling volgen. Overigens is het mij bekend dat het uwv altijd kan oproepen voor een herbeoordeling. Echter in praktijk gebeurt dit nauwelijks.

Laatst gewijzigd op: 22 mei 2020 10:48

Beste Charliefox,

Erg begrijpelijk dat je wilt weten hoeveel percentage je nu echt mag verdienen voordat er een herbeoordeling komt.

Ik kan je aangeven dat er geen vast percentage is wat wij hanteren voor een herbeoordeling.

Zodra jij minder dan 50% van je restverdiencapaciteit verdient, dan krijg je geen herbeoordeling maar een andere WIA uitkering. Je krijgt dan een WGA vervolg uitkering. Meer informatie over de vervolguitkering lees je hier.

1/2

 

Verdien je tussen de 50% en 100% van de restverdiencapaciteit (RVC)? De WIA uitkering is dan 70% van het WIA- maandloon min 70% van het bedrag dat je volgende de arbeidsdeskundige kunt werken.

Verdien je 100% van de RVC? Dan is de uitkering 70% van het WIA-maandloon min 70% van het bedrag van wat je verdient.

Het totale inkomen is altijd hoger als je werkt.

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare 

2/2

Dank voor de snelle reactie. Helaas rijzen er nu nieuwe vragen omhoog.
1. Hoe / waar kan ik zien wat mijn rvc is?
2. Dus als ik minder inkomsten heb, dan 50% daarvan, dan val ik sws van een lau naar een vvu? Met zeer wrs weer andere voorwaarden en berekeningswijze?
3. Bijvoorbeeld, heb ik dan met zo'n vvu een minder percentage wia dan wat ik nu heb? Ik zit nu sinds jaar en dag op 70% van mijn toenmalige dagloon incl jaarlijkse indexering.
4. Even een concreet fictief voorbeeld, voor het begrip. Stel, wia uitkering lau is 1600 netto (bruto zal dan grofweg 1/3 deel meer zijn). En de inkomsten in een maand zijn 300 euro. In de vorm van de belastingdienst term "resultaat overige werkzaamheden", dus niets te maken met afdracht en zo. Omdat per jaar 1700,00 belastingvrij verdiend mag worden. Maar moet wél opgegeven en gemeld worden aan uwv.
Wat zijn de gevolgen dan tav de uitkeringsvorm en op de hoogte van de huidige wia lau?

Laatst gewijzigd op: 22 mei 2020 13:37

5. Nog even terugkomend op uw reactie. Dat als ik minder dan 50% verdien dan de rvc, ik verval naar een vvu. Net al gelezen dat dat zéér ongunstig is, gebaseerd op percentage van minimumloon. Echter:
Dit is op mij al vele jaren van toepassing. Ik heb tot voor kort nooit inkomsten gehad, dus minder dan 50% van de rvc (0 euro). Toch ben ik nooit in een vvu vervallen, maar heb nog altijd een lau. Kunt u dit verklaren? Of begrijp ik het niet goed? Ik vind het ingewikkeld worden en het evt gaan bijwerken levert nu al stress op.

Laatst gewijzigd op: 22 mei 2020 21:09

Beste Charliefox,

Bedankt voor je reactie. Ik zie dat je 5 vragen hebt, dus ik zal het in 5 onderdelen opdelen.

1. Waar kan ik zien wat mijn RVC is? Dit kun je terugvinden in het arbeidsdeskundig rapport. Je kunt eventueel telefonisch contact met ons opnemen via 088 898 9294 als je hier niet uitkomt.

2. Je geeft aan dat je momenteel een WGA LAU (loonaanvullingsuitkering) hebt. Als je minder verdient dan 50% val je inderdaad terug naar VVU, máár niet als je 80-100% arbeidsongeschikt bent. Dan is er geen inkomenseis en (meestal) ook geen rvc.

3. Als je in de vervolg uitkering valt, dan gaat je inkomen mogelijk sterk omlaag. De hoogte van de vervolg uitkering hangt af van het percentage van arbeidsongeschiktheid. In deze link kun je de hoogte van de VVU zien.

 

1/2

Laatst gewijzigd op: 27 mei 2020 11:31

4. Wij nemen het bruto bedrag(SV loon) over wat op de loonstrook staat. Voor de inkomensverrekening hanteren wij geen grens van 1700 euro. Via de onze rekenhulpen kun je dan uitrekenen wat de hoogte is van de uitkering.

5. Zoals ik bij punt 2 aangaf, val je niet terug in de VVU als je 80 tot 100% arbeidsongeschikt bent. Dit zou een logische verklaring kunnen zijn waarom je nog steeds in de LAU zit.

Met vriendelijke groet,

Jim
UWV Webcare

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!